середа, 10 травня 2017 р.

Травень дарує ліки



Коли ж варто збирати трави: на початку, як тільки виросли, у час цвітіння чи тоді, коли вже відцвітуть?


Наближається час масового збору лікарських трав. Кожна рослина має свій час збору. До того ж кожна частина рослини – листя, квіти, кора, корені, плоди – вимагає свого спеціального підготування, висушу­вання та зберігання.
Цілющі властивості накопичуються в рослині у певний період її розвитку, до того ж у різних частинах. Тому в кон­кретний час збирають саме ті частини, що містять найбільшу кількість ліку­вальних речовин.
БРУНЬКИ берези, тополі, сосни на­лежить збирати ранньою весною, в березні-квітні, коли вони вже набуб­нявіли, але ще не розпустились. Брунь­ки треба обривати руками, у сосни
зрізати гострим ножем. Бруньки су­шать у прохолодному приміщенні, бо в теплі вони починають розпускатися.
КОРУ збирають ранньою весною, коли починається інтенсивний рух со­ку, але листя ще не розпустилось. У цей час кора добре відділяється від дереви­ни. Для цього вибирають молоді СПИ­ЛЯНІ стовбури і гілки, гострим ножем роблять кільцеві надрізи на відстані 25
50 см один від одного й з'єднують кількома повздовжніми надрізами. Ко­ру відділяють у формі жолобків.
ЛИСТЯ заготовляють під час доз­рівання пуп'янків квітів та цвітіння. Але тільки на нижніх гілках, щоб не пору­шити процес цвітіння і плодоношення. Варто збирати тільки добре розвинені, не уражені шкідниками і хворобами листки. Майте на увазі, що грубі хво­стики сповільнюють висихання, а самі мають мало біологічно активних речо­вин, тому їх варто вилучити.
КВІТИ І СУЦВІТТЯ збирають на по­чатку цвітіння, коли вони містять най­більше лікувальних речовин і наймен­ше осипаються. Збирати краще в кошик і не втрамбовувати.
ТРАВИ збирають на початку цвітін­ня. Ножем або секатором зрізають верхівки рослини заввишки 15 – 30 см, без грубих частин, що ростуть біля землі.
ПЛОДИ І НАСІННЯ заготовляють поступово. Дозрілі плоди і насіння ма­ють максимум лікарських властивос­тей, але перезрілі брати не варто. Осо­бливо у плодів, бо вони мнуться і швид­ко гниють.
КОРЕНІ викопують ранньою весною або в час відмирання надземної части­ни, їх очищають від землі, стебел, змер­твілих частин і промивають холодною водою. Грубі й довгі корені розрізають.
Найкращий дня збору лікарських рос­лин час – від 8 – 9 до 16–17 год. у су­ху сонячну погоду.
Не збирайте брудних і пошкоджених рослин. А також рослин на ділянках, які обробляли гербіцидами і отрутохіміката­ми, біля промислових об'єктів, вздовж ав­томобільних доріг і залізниць.
6 ПРАВИЛ ЗБИРАННЯ
1. Бруньки і кору збирайте на ви­рубках, не обривайте їх із живих де­рев і кущів.
2. Якщо збираєте листя, не оголюйте куща, залишайте листки.
3. Збираючи квіти, частину теж за­лишайте, щоб вони могли дати насін­ня. Це особливо важливо для одно- та дворічних рослин.
4. Корені викопуйте після того, як
дозріє й осиплеться насіння. Молоді ж рослини краще не викопуйте.
5. Не збирайте рослин у тому самому місці протягом двох років підряд. Це стосується насамперед звіробою, че­брецю. Зробіть перерву, щоб рослини відновились.
6. Траву стинайте, а не виривайте з корінням.
ПРАВИЛА СУШІННЯ
• Трави, листя, квіти треба сушити у приміщенні, що добре провітрюєть­ся, або на відкритому повітрі в тіні. До­брою є температура 30 – 35 градусів. Ду­хмяні трави (наприклад, чебрець) мають сохнути повільніше при температурі до 30 градусів.
• Корені можна сушити на сонці, а в погану погоду – в духовці.
• Ягоди малини, чорниці, ожини треба швидко сушити в духовці при тем­пературі 50 – 60 градусів.
• Не сушіть рослин у приміщенні, де зберігаються мінеральні добрива, отру­тохімікати, речовини з різким запахом.
• Трави розкладають на білому па­пері (не на газеті), картоні, фанері ша­ром до 1,5 см і час від часу перевертають і перемішують.
• Трави не варто пересушувати. Пра­вильно висушені рослини не втрачають зеленого кольору, запаху і смаку.
• Висушену сировину зберігають у полотняних торбинках або паперових коробках. Духмяні трави треба тримати в металевих або скляних посудинах, що щільно закриваються. Не забудьте при­клеїти етикетку з назвою рослини і ро­ком збору.
• Квіти, трави і листя можна зберіга­ти два роки, плоди – три, а корені і кору – до п'яти років.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар