середа, 17 січня 2018 р.

Вітаміни на столі



ЩО ІСТИ, АБИ НЕ ХВОРІТИ?


Яку роль відіграють вітаміни у нашому житті? Чи правда, що вітаміни володіють безліччю корисних властивостей для покращення здоров'я?
ВІТАМІН С
Сьогодні складно сказати, звідки пішов міф про цитруси як рекордсмени за вмістом вітамі­ну С. Насправді чемпіоном за його кількістю є ягоди  шипшини. У 100 г сушених плодів аж 1200 мг корисної аскорбінки. Серед ін­ших продуктів з висо­ким вмістом вітаміну С ще такі: чорна смо­родина, журавлина, чорниця, яблука і т. д.
ВІТАМІН D
Виробляється в нашому організмі під впливом сонця. Про­те в холодну пору року сонячна актив­ність низька, тому його запаси варто по­повнювати, готуючи яєчню, бутерброди з вершковим маслом і сиром, балуючи себе на­туральною червоною ікрою, п'ючи незбиране молоко і йогурт, а також не забувати про переві­рений засіб - риб'ячий жир. Сонячний вітамін не тільки має велике значен­ня для підтримки імунної системи та профілак­тики сезонної депресії, але і сприяє засвоєнню кальцію і фосфору в організмі.
ВІТАМІН А
Корисний антиоксидант, який гарантує го­стрий зір і гарний стан шкіри та волосся. Він благотворно діє на імунну систему, сприяючи якнайшвидшому відновленню після затяжної хвороби. Багато вітаміну А в моркві, шпинаті, со­лодкій картоплі, гарбузі, хурмі, яєчних жовтках і соняшниковій олії.
ВІТАМІН Е
Його нестача помітно позначається на роботі мозку та швидкості реакції, а ось достатня кіль­кість – навпаки, збільшує працездатність, поліп­шує кровообіг і підвищує захисні функції орга­нізму. Міститься вітамін Е в насінні соняшнику, арахісі й мигдалі, авокадо, шпинаті, оливковій олії.
ВІТАМІН В
Це цілий комплекс вітамінів, які відігра­ють важливу роль у клітинному метабо­лізмі. Вони необхідні для підтримки психіч­ного здоров'я та фі­зичної витривалості людини. Найчастіше фахівці кажуть про дефіцит вітаміну В12. Різні вітаміни групи В можна знайти в м'ясі (свинині, яловичині, баранині), квасолі, капусті, кар­топлі, моркві, горіхах, яєчних жовтках, ви­сівках, темно-зеле­них листових овочах.
ВІТАМІН К
Вітамін К відіграє ключову роль у процесі згор­тання крові, знижує втрати кісткової тканини та запобігає переломам кісток. Дорослій людині потрібно вітаміну К близько 0,001 мг на добу на кожен кілограм її ваги. Фахівці називають його «кращою страховкою» для зимових занять спор­том. Він є у всіх зелених рослинах: що більше хлорофілу, то більше вітаміну К. Зелені листові овочі, зелені помідори, всі види капусти (особли­во броколі) містять найбільше вітаміну К. Також багато його в соєвій та оливковій олії, волоських горіхах, молоці, риб'ячому жирі, яйцях і свинячій печінці.

    При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти»
   Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар