субота, 13 січня 2018 р.

СТРИЖКА ОДНОРІЧНОЇ ДИТИНИ



 ПРАВДА І МІФИ


Усе, що пов'язано з маленькою дитиною і відбувається впер­ше, викликає безліч запитань, сумнівів і не рідко супрово­джується міфами й домислами. Перша стрижка малюка не виняток.
Необхідність стрижки в один рік, про яку досі час від часу чують мами, сягає далекої історії Стародавньої Русі. В ті часи, коли дитяче життя було неймовірно хитким, малюк, який доживав до року, отримував шанс на майбутнє, а перший постриг сим­волізував, що дитя тепер прийнято в сім'ю. Тільки в 12 місяців! Най­імовірнішим підґрунтям цього обряду можна вважати не надто сприятливі побутові умови: за відрослим волос­сячком складніше доглядати, в ньому запросто заводяться комахи, а отже, обстригти його – значить полегшити життя дитині й батькам.
Але до сьогодні цей процес супро­воджується неймовірними забобона­ми на кшталт «волосся концентрує силу й енергію, якщо його обрізати у маленької дитини, вона сильно хво­рітиме». Або «якщо постригти дитину до року, довго не розмовлятиме». На­вряд чи сучасна розсудлива людина може повірити в таю каз­ки.
Одна зі стійких легенд, яка навіть у розумних батьків викликає ваган­ня та сумніви, твердить: щоб у дитини було густе волосся, її обов'язково потрібно поголити налисо, причому саме в рік. Для того, щоб розвінчати цей міф, досить розуміти механізм росту волосся. Фолікули, з яких посту­пово виростає волосся у дитини, закладаються ще у внутрішньоутробний період приблизно на другому-третьому місяці. При цьому кількість волосяних зачатків значно більша, ніж залишається на момент народження. Протягом усього життя ми тільки втрачаємо фолікули, нові вже не утворюються. При цьому, якщо на дитячій голівці близько 1100 фолі­кулів на сантиметр шкіри, то до 14 - 15 років їх залишається не більше 400. Перші волоски, які виростають на голівці малюка, швидше нагаду­ють пушок, який поступово заміню­ється реальним волоссячком. Дитя­че волосся є свого роду проміжною ланкою між первородним пушком і повноцінним волоссям, воно назива­ється інтермедіальним, виростає до двох-трьох років і служить дитині аж до підліткового віку, коли починається вироблення статевих гормонів.
 Таким чином, жодна стрижка або гоління ні в якому віці не можуть вплинути ні на кількість, ні на густоту, ні на швидкість росту волосся. Всі ці параметри бага­то в чому визначені генетикою і мо­жуть дещо змінюватися залежно від харчування, стану здоров'я дитини, а так само грамотного, правильного до­гляду за дитячим волоссям. 

    При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар