неділя, 14 квітня 2019 р.

ГОСПОДИНІ НА ЗАМІТКУ


Що можна і чого не можна класти у великодній кошик


Наші предки найбільше уваги приділя­ли стравам, які клали у кошик і несли у храм для освячення. Отож, передусім у святковий кошик кладуть паску – ве­ликодню булку, яку традиційно випі­кають у четвер або в суботу.
Здавна її прикрашають живими квітами, горіш­ками, сухофруктами тощо. Ще одним символом святкового кошика є крашанки. Причому одне або два яйця традиційно очищують від шкара­лупки і розрізають на декілька шматків, які кла­дуть у великодній кошик. Також кладуть шмато­чок печеного м'яса, кільце ковбаски. У деяких регіонах прийнято освячувати шматочки кролика або тієї птиці, яка є в господарстві – приміром, курятини, качатини тощо. Обов'язково беруть молочні продукти – шматок масла, а також сирну запіканку чи сирну паску. Подекуди до велико­днього кошика кладуть хрін як символ міцності, а також зелень, сіль.
Щоправда, останнім часом у кошик ставлять пляшки з алкоголем. Однак церква допускає лише наявність церковного вина «Кагор». Кате­горично не можна освячувати кров'янку, смажену кров та інші страви з неї. Також до ве­ликоднього кошика не можна класти гроші, цінні речі тощо.
ГОСПОДИНІ НА ЗАМІТКУ
Готуючи яйця до фарбування, слід пам'ятати, що...
• перед варінням яйця повинні нагрітися до кімнатної температури;
• перед фарбуванням яйця слід вимити з милом – фарба буде лягати рівніше;
• після фарбування яйця потрібно змастити олією і натерти шматочком тканини – завдяки цьому вони гарно блищатимуть.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар