середа, 17 квітня 2019 р.

ЗДОРОВ'Я РОДИНИ


БЕРЕЗОВИЙ СІК – І СМАЧНО, І КОРИСНО!


У березовім гаю нині людно. То тут, то там когось видно: одні роблять отвори у стовбу­рах білокорих красунь-берізок, а інші вже зливають сві­жий сік у пластикові каністри.
 Саме зараз час заготовляти сльози берізки, як ще називають бе­резовий сік. Його найкраще пити відразу біля дерева, бо з часом він втрачає свої чудодійні лікуваль­ні властивості. Так-так, це не лише смаколик, але і знаний у народі лі­карський засіб, здатен підвищити імунітет та допомогти при лікуванні різноманітних захворювань. Свіжим березовим соком лікують хворі суглоби.
Також свіжий сік господарі обов'язково вносять до раціону домашніх тварин. Це сприяє апетиту, а отже, активнішому росту тварин.
З березового соку традиційно го­тують різні смаколики. Дуже попу­лярним є квас із соку. Для його при­готування слід підсмажити в духовці декілька шматочків житнього хліба і покласти їх у дерев'яну бочку. Туди ж налити соку. А через дві доби до­дати малесеньких шматочків дубо­вої кори і вишневих гілочок, які до­дадуть квасу неймовірно тонкого и гарного аромату. Закрити бочку і на­стоювати протягом двох тижнів.
Також можна законсервувати сік на зиму. Для цього його слід закип'ятити і влити у трилітрову бан­ку. Додати 250 грамів цукру і один порізаний на скибочки лимон. А тоді закрити металевою кришкою.
Однак, заготовляючи сік, по­трібно передусім подумати ще й про берізку. Дерево повинне мати у діаметрі не менше 50 сантиметрів, і отвір для забору соку має бути на висоті од­ного метра від землі. Зробивши не­величкий отвір, вставляємо в нього ясенову лопаточку і точим сік. А в кінці сокоруху кладемо туди шматочок вати і замащуємо розведеною з водою гли­ною. Дбаючи про природу, ми дбаємо про майбут­нє своїх дітей!

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар