четвер, 7 листопада 2019 р.

Поради батькам


Як привчити дитину до акуратності

 
Досвідчені батьки добре знають, що ди­тину змалку потрібно привчати до аку­ратності й охайності. Передусім треба бути прикладом для дитини, показува­ти, як повинно бути, і пояснити, чому не слід смітити.
Варто пояснити малюкові, для чого взагалі потрібен порядок, адже, як кажуть, чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Але це не має бути монотонний монолог. Діти цього не люблять і пропускають повз вуха. Спробуйте розповісти це із запитаннями, цікавими факта­ми, прикладами.
Причому прикладом для дитини мають бути усі члени родини. Таким чином їй буде прості­ше привчитися до чистоти. Залучайте до при­бирання всіх, щоб кожен прибирав свої зони у квартирі, а потім змінювалися. Крім того, купіть кілька коробок або папок, куди складіть малюн­ки малюка, його вироби, іграшки.
При нагоді розкажіть, що з акуратною людиною комфортно і іншим. Приємно спілкуватися з тим, хто охайно одягнений, не забуває, о котрій годині потрібно прийти на дружню зустріч. Спро­буйте разом із малюком перебра­ти одяг, попрасувати, скласти до шафи чи комоду. Поясніть, що важливо берегти речі, адже тато й мама працюють для того, щоб чадо одягнути, взути, нагодувати і дати все необхідне.
Щодо самого процесу приби­рання, то розділіть із дитиною кім­нату на квадрати і запропонуйте прибирати по квадрату на день.
Окрім цього, визначте для кожної речі своє місце. І введіть щоденні обов'язки, які стануть дитячим внеском у наведення домаш­нього порядку.
Однак усе це більш підходить для дітей мо­лодшого шкільного віку. Тим часом із малюками можна пограти у гру-прибирання. Приміром, хто швидше поскладає в коробку іграшки, віднесе на поличку кубики тощо.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар