понеділок, 17 січня 2022 р.

ВАРТО ЗНАТИ

  ОТРИМАТИ ДОКУМЕНТИ НА РОБОТУ СТАНЕ НАБАГАТО ЛЕГШЕ

Польща змінює умови: що чекає на українських заробітчан найближчим часом.

Про нововведення у 2022 році розповіла віцепрезидентка компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Кароліна Шлешинська.

Відповідні зміни у законі про іноземців уже ухвалив сейм і має підписати президент. Після цього дозвіл на роботу ви­даватимуть строком до 2 років. Нині документ дає право працювати в Польщі протягом ше­сти місяців на рік, а наступний можна отрима­ти через пів року або ж потрібно оформляти річний дозвіл. Проте чекати на нього дово­диться аж 5 місяців.

По-перше, це означає менше стресу та бюрократії з оформленням документів. По-друге, більше можливостей для стабіль­ної та високооплачуваної роботи. У працівника з'явля­ються нові можливості для кар'єрного росту, шанс отримати вищу зарплату, якщо він вчить мову, добре працює та має амбіції». І зарплату за Бугом обіцяють більшу.

Польська влада також планує спростити отримання карт побуту (по­свідка на проживання). Тривалий розгляд справ про її надання у відомствах – одна з ос­новних проблем, з якою стикаються українці, котрі хочуть залишитися жити чи працювати до 3 років безперервно.

Крім того, після набуття законом чинності українцям не потрібно буде надавати договір оренди. Це полегшить становище багатьох працівників, які живуть у хостелах, які їм забез­печує підприємство або агентство з працев­лаштування. Карти побуту надалі видаватимуться швидше, тим більше, що число охочих її одер­жати серед українців зростає з кожним роком.

ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ

За довгостроковими трудовими контрак­тами платня зросте до 2 363,56 злотого на руки (близько 15 800 тис. грн), а мінімаль­на погодинна ставка за короткостроковими договорами - до 13,91 злотого «чистими» (близько 95 грн). Це означає, що у середньому українці у Польщі зможуть заробляти на фа­бриках та заводах на 200-300 злотих більше (1300-2000 грн). Крім того, у 2022 році Польща посилює боротьбу з нелегальним працевлаш­туванням та зарплатами у конвертах. Тепер інспекція може прийти без попередження на підприємство та перевірити, чи всі іноземці працевлаштовані легально та отримують плат­ню офіційно. Це теж хороша новина, оскільки один із найбільших страхів українських заро­бітчан – бути обдуреними і залишитися без зароблених коштів.

          При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сучасне життя».

Бібліотекар бібліотеки-філії №13                         Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар