вівторок, 11 січня 2022 р.

Відновлюємося після свят

                                                  Беремося за себе

Як би ми у свята не намагалися тримати себе в руках, найчастіше ми їмо і п'ємо в цей час занадто багато. Як після такого розгулу допомогти нашому організму?

Почнемо з визначення найбільш поширених проблем.

Занадто багато алкого­лю – і в результаті алкогольне отруєння (більш-менш помітне).

Забагато їжі – і в результаті розтягнувся шлунок, який весь час вимагає більшу порцію.

Занадто жирна їжа, забага­то цукру і безладне поєднання продуктів – і в результаті пору­шене травлення, страждають підшлункова і печінка.

ВОДА

Є ще один пункт, що супроводжує попередні – організму бракує води. Саме з нього і почнемо. Перше, що вам треба зробити – почати пити во­ду. Мета – випивати 3 літри во­ди на день. Причому це має бу­ти саме вода, чиста, негазована. Не чай. Не сік. Не водичка з лимончиком. Вода не повинна бути ні холодною, ні гарячою, найкорисніша 37-38 °С. Ви на­певно зараз говорите собі, що це дуже багато, і стільки ви ні за що не вип'єте. Насправді це дуже легко. Просто раз на годину ви­пивайте всього 1 склянку води. Ви, швидше за все, не спите при­близно 16 годин. 16x200=3200. Із запасом!

Вода вирішить відразу декілька проблем. Вона «зволо­жить» організм, в результаті чо­го почнеться процес очищен­ня. Нормально запрацює трав­лення, краще почуватимуться підшлункова і печінка. Приту­питься фальшиве відчуття голо­ду (його легко можна заспокоїти склянкою води; взагалі, найчастіше, коли нам здається, що ми хочемо їсти – ми насправді хочемо пити).

КАВА І ЧАЙ

 А ось із цим на тиждень дове­деться зав'язати. Кофеїн у процесі детоксу вам абсолютно ні до чо­го. Крім того, кава і чай вимива­ють з організму воду, баланс якої ви якраз хочете відновити. Чим їх можна замінити? Чай – відварами трав, свіжих або сушених. М'ята, ромашка – чудова альтернатива. Замість кави – цикорій – він теж коричневий, теж гіркий і досить ароматний.

ЦУКОР

Будь-який цукор – не мож­на взагалі. Під цукром маємо на увазі також мед, сиропи, фрук­тозу та інші «здорові альтерна­тиви». Для організму всі ці про­дукти все одно цукор. Частково ваше бажання солодкого буде перекрите водою. Щоб не по­збавляти себе радощів життя, купіть сухофруктів і горіхів. Будь-яких, які подобаються, головне, щоб вони не були вимочені в сиропі. На день можна з'їдати жменю суміші сухофруктів і приблизно половину пригорщі горіхів.

ЯК ЖИТИ БЕЗ БІЛКА?

Тепер головна «втрата». Спра­ва в тому, що на перетравлення їжі в організму йде багато сил. І найбільше витрачається на пе­реробку тваринного білка. Як­що вам хочеться відновитися (це працює під час будь-якої хвороби) – припиніть їсти білок. Ні йогурту, ні сиру, не кажучи вже про м'ясо та рибу. Але бу­де один приємний виняток – вам можна (і дуже потрібно!) тваринний жир. Гарне верш­кове або топлене масло в каші або супі. Солоне сало шматоч­ками. Курдюк або курячий жир, доданий в печені або тушковані овочі. Якщо цей жир не смажи­ти на сковороді, він відіграє дуже важливу роль в побудові здоро­вого організму, підтримуючи ро­боту мозку, легенів і нервової си­стеми, які самі складаються прак­тично з жиру.

Ваша їжа повинна на цей тиждень складатися з великої кількості овочів (печених або си­рих), фруктів (теж печених або си­рих), злаків (у вигляді круп, а не у вигляді борошна). Макарони можна, але з цільнозернового борошна. Рис – коричневий. Гречка, перловка, пшоно. Не за­будьте про джерело рослин­ного білка – бобові. Гриби теж можна, але не захоплюйтеся. А ось рослинними оліями (ви­ключно нерафінованими!) – за­хоплюйтеся. Намагайтеся їсти по 5-6 ложок на день, не менше. І пам'ятайте, що крім оливкової та соняшникової, є ще різні смачні горіхові олії, лляна, кунжутна...

Фруктові соки – в них занад­то багато цукру. Робіть собі соки з овочів. Чим гарні такі суміші? Тим, що в одній склянці зелено­го смузі одночасно може лег­ко поміститися 100 г шпина­ту (або іншого салатного ли­стя), 30 г петрушки, 50 г м'якоті селери, стільки ж огірка, одне маленьке яблуко, плюс свіжий імбир і сік лимона. Якщо не змо­лоти ці продукти в блендері, ось так просто, за один раз ма­ло хто стільки корисного з'їсть. А ви можете робити собі такі рятівні, заряджені вітамінами і клітковиною суміші двічі-тричі на день.

СПЕЦІЇ, ІМБИРІ ЧИЛІ

Це продукти, які треба дода­вати в їжу в будь-якій кількості, що підходить особисто вам. Вони «заводять» організм, як раніше писали, «розганяють кров», змушують краще працювати підшлункову, дають бадьорість і сили. Якщо ви любите гостре – настав ваш час! Тільки знайте міру, бережіть шлунок. Якщо у вас гастрит або виразка – ви все самі знаєте.

P.S. До всіх рекомендацій з харчування не можна не додати ще одну, загальну – більше ча­су проводьте на повітрі. Ходіть пішки там, де можна – і тоді жит­тя дуже швидко заграє новими фарбами.

 

          При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сучасне життя».

Завідуюча бібліотекою-філією №13         А Панасюк

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар