субота, 22 січня 2022 р.

МАГІЯ НАСТРОЮ

                                                     ПОСМІХАТИСЯ КОРИСНО 


         За різними даними, посмішка може покращувати здоров'я. І далеко не всі люди знають секрети і таємниці такої простої і нехитрої дії. При цьому вона маєвоістину магічний вплив на організм людини.

Фахівці запевняють, що багато в чому відповідають за посмішка може бути заразною. А значить, гарний настрій можна передати іншим. Працює принцип так: варто почати посміхатися співрозмовнику, як він поч­не посміхатися у відповідь. Так спрацьовує «ефект ха­мелеона», коли людина не­навмисно копіює поведінку іншої.

Стверджується, що навіть якщо людина знаходиться у вкрай поганому настрої, їй варто спробувати розтяг­нути губи в посмішці.  Треба робити так, навіть якщо ду­же погано виходить. Це до­зволить переключити мозок, а настрій почне автоматич­но поліпшуватися. Крім того, посмішка стимулює вироблен­ня ендорфінів – гормонів, які

багато відповідають за виникнення в людини відчуття ейфорії і щастя. Ендорфіни, у свою чергу, пригнічують ви­роблення іншого гормону – кортизолу, пов'язаного з не­гативними емоціями, триво­гою і страхом. Звідси виходить, що, впливаючи на роботу моз­ку, посмішка і сміх мають в бук­вальному сенсі оздоровлюючу дію на організм. Ці позитивні емоції сприяють релаксації, розслабленню м'язів, що, у свою чергу, призводить до більш швидкого відновлення організму.

Також встановлено, що посмішка, активізуючи ви­роблення ендорфінів, підхльостує активізацію імунної системи організму. Лю­дина починає розслаблятися, кров бігає по організму краще, живлення тканин і органів кис­нем відбувається більш пра­вильно. Якщо ж говорити про сміх, то тут зрозуміло, що він взагалі сприяє спалюванню жиру, покращує рельєф м'язів тіла.

Для збереження здоров'я особливе значення має емоційне ставлення людини до власного життя, інших лю­дей, навколишньої дійсності. Фізично здорова, впевнена в собі, життєрадісна людина посміхається і сміється із за­доволенням.

При сміху в організмі од­ночасно працюють до 80 груп м'язів, в основному це м'язи обличчя, живота, спини і ніг. Сміх позитивно впливає на вегетативну нервову, серце­во-судинну системи організму, шлунково-кишковий тракт, прискорюючи метаболізм. Сміх знижує рівень холестерину в крові, покращує кровопостачання, нормалізує дихання, прочищає слізні протоки. Крім того, сміх гарно впливає на роботу головного мозку і синхронізуючи взаємодію лівої і правої півкуль, чим підвищує творчі здібності людини.

Тож будьте щирими, добрими. Даруйте посмішки, смійтеся, як роблять це діти, просто, та від всієї душі!

 

           При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сучасне життя».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     А.Панасюк

Немає коментарів:

Дописати коментар