пʼятниця, 10 березня 2017 р.

Продовжуємо наш цикл порад



МОЮ ДИТИНУ ОБРАЖАЮТЬ В ДИТСАДКУ.
 ЩО РОБИТИ?


Якщо мама дізнається, що її дитину ображають в дитячо­му саду, що робити насампе­ред?
Збираєтеся піти і розібратися з вихователем і батьками кривдни­ків? Однак не варто відразу звину­вачувати батьків, хоча, звичайно, виховання в сім'ї відіграє велику роль в житті кожної дитини. І тим більше, не списуйте всі біди од­разу на вихователя, який фізично не може контролювати поведінку кожної дитини, а тим паче переви­ховати к усіх відразу і назавжди.
Для початку потрібно розібратися в причинах і з'ясувати, чому ди­тину ображають в садку. Звісно, лишати справу на самоплив теж заборонено.
ЧОМУ ДИТИНУ ОБРАЖАЮТЬ ІНШІ ДІТИ?
Причин цьому може бути досить багато. Це може бути якась фізич­на відмінність малюка, наприклад, відстовбурчені вуха. Часто драж­нять і ображають тих, хто відрізня­ється від більшості своїми рисами, тобто великою статурою або за­надто маленьким ростом і так далі. Якщо дитина має дефект мовлен­ня, вона теж може стати об'єктом глузувань. Частенько «попадає» малюкам сором'язливим, скром­ним і нетовариським.
ЯК ДІЗНАТИСЯ СПРАВЖНЮ  ПРИЧИНУ І ЯК ЇЇ УСУНУТИ?
Для початку потрібно поговорити з ви­хователем і дізнатися, як дитина по­водиться в колективі, чому і за що її ображають однолітки. Цілком можли­во, що вихователь може не помітити нічого подібного, а діти можуть обра­жати один одного «нишком». Тих, хто скаржиться вихователю на кривдника, теж мало. Тому попросіть вихователя поспостерігати за вашою дитиною і за тим, як до неї ставляться однолітки.
ДРУГИЙ КРОК -РОЗМОВА З ДИТИНОЮ
Обережно і ненав'язливо постарай­теся розговорити малюка, запитайте, чим він займається в дитячому садку, чи є у нього друзі. Можливо, малюк сам розповість вам про свою пробле­му. Постарайтеся вислухати його спо­кійно, не вставляючи реплік. Тільки ні в чому його звинувачувати не потрібно. У такому віці він ще може не зрозуміти своїх помилок.
ЩО РОБИТИ?
Для початку подумайте: можливо, причина ховається в родині? Психоло­гічний дискомфорт у домашніх стінах пригнічує дитину, робить замкнутим або, навпаки, агресивним. Діти, на яких батьки часто кричать, а тим біль­ше піднімають руку, з часом набувають різних комплексів: не знають, як пово­дитися в суспільстві, бояться сказати щось безглузде, стають залежними від думки інших. А цю невпевненість в собі добре відчувають діти, які ото­чують ваше чадо. Вони можуть обра­жати тих, хто виглядає неохайно. Це стосується не тільки одягу.
Слідкуйте за тим, щоб у дитини було доглянуте і акуратно укладене волосся, підстри­жені нігті, чистий носик та інші різні нюанси зовнішнього вигляду. Якщо дитину ображають через якусь ваду – у зовнішності, в мові, постарайтеся її максимально усунути. Наприклад, відстовбурчені вуха можна приховати зачіскою. Якщо ваша дитина занадто повна, зверніться до дієтолога. Про­блеми з мовою потрібно обов'язково вирішувати разом з логопедом.
Іноді малюк від природи буває слабшим у фізичному плані. Від­дайте його на плавання, боротьбу, тобто туди, де він не тільки набуде хорошої фізичної форми, а й на­вчиться давати відсіч кривдникам.
А що робити, якщо дитину обра­жають в садку за те, що виправи­ти немає змоги? Наприклад, якщо малюк носить окуляри або у нього руде волосся тощо. Тоді порадьте дитині не реагувати на висловлю­вання кривдника або відповідати йому одноманітно. Наприклад: «Так, я рудий, і що?» Відповідаючи одно­типними репліками, малюк легко по­збудеться від кривдників, оскільки м стане нецікаво дражнити його. Купіть своїй дитині гарний одяг і якусь актуальну в «дитячих колах» іграшку, яку можна було б взяти з со­бою в дитячий садок. Діти люблять «крутих» і намагаються з ними по­дружитися. Ну і наостанок хочеться додати: підвищуйте самооцінку ва­шому чаду. Нехай він почувається не тільки любимим у сім'ї, але і зна­чущим у суспільстві.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька


Немає коментарів:

Дописати коментар