субота, 11 березня 2017 р.

Фундук – горіх мудрості



 Чому варто вирощувати фундук? 
Коли це варто робити та як його доглядати?


У північних, західних і центральних областях його можна висад­жувати і навесні, і восени. Навесні період садіння набагато коротший, бо фундук дуже рано йде в ріст. Тому це треба робити у сприятливу погоду вже на початку березня.
У південних та східних областях найкраще фундук садити восени, за два-три тижні до морозів. За цей час він встигає вкоренитися, набрати за осінь-зиму вологи та ранньої весни добре рости.
Для садіння радимо вибрати за­хищене від сильних вітрів і про­тягів місце. Фундук любить сон­це, при загущенні плодоносять тільки ті гілки, які добре освіт­лені. Тому треба садити так, щоб відстань між деревами була бодай п'ять метрів.
У ліщини поверхнева коренева система – більша частина коріння у верхніх 50 сантиметрах фунту, то­му воно потребує багато вологи. За­хідна Україна (бо тут більше дощів) особливо підходить для фундукових садів. А от у степовій зоні горіхові обов'язково треба забезпечити ре­гулярне поливання. У лісостепу та на Поліссі він може добре плодо­носити і без поливання. Однак во­но збільшить урожайність і регуляр­ність доброго плодоношення в усіх кліматичних зонах України.
Проте виділяйте для фундука ділянки, які вода не затоплює. Під­ґрунтові води мають бути не ближ­че як за 120 сантиметрів.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар