вівторок, 18 квітня 2017 р.

Годуємо дитину вранці



ЯК СМАЧНО І КОРИСНО НАГОДУВАТИ ДИТИНУ ВРАНЦІ


Причинами відсутності апетиту вранці (до 11-12 годин) є пізнє засинання і пробудження дитини – організм не встигає прокинутися і не відчуває голоду; важка (м’ясна) вечеря; захворювання шлунково-кишкового тракту; недосипання; психологічні проблеми у дитини (або в сім’ї).
Ідеальною їжею для сніданку, звичайно ж, залишається... каша!
Найкращою е каша з цільного зер­на.
 Порада: замочіть будь-яку крупу звечора. Наймовірніше, вранці її на­віть не буде потрібно варити. Круп'яні пластівці – це зерно сплющене, пере­сушене, і так далі. Але головне – щоб пластівці були «живими», тобто без добавок. Найкорисніші крупи – гречка, рис і вівсянка.
ЯК ПРАВИЛЬНО ЗВАРИТИ КАШУ:
Рисова. На склянку рису -1,5 склянка води. Накрити щільною кришкою. Варити 12 хвилин. Спочатку варимо на сильному вогні, через хвилини дві – на помірному, під кінець на слабкому. Не перемішувати!
Гречана. У гречану кашу не можна додавати цукор, він нейтралізує корис­ні властивості. Також псує гречку і мо­локо. Гречку варять в співвідношенні 1: 2 з водою під щільною кришкою. Після закипання доварюють на помірному вогні до повного вбирання води.
Пшоняна. На 2 склянки пшона - 1 ч. ложку солі і 2 - 3 ст. ложки олії У ка­струлю влити 4 склянки води, покласти столову ложку масла і сіль. Коли вода закипить, засипати попередньо промите пшоно і варити до загустіння. Після цього кашу треба поставити на годину для пропарювання. У готову кашу по­класти 1 - 2 ст. ложки олії і розмішати.
Всі види круп – крім гречки і рису! – потрібно закладати тільки в кипля­чу воду. Це покращує смак. Ще один «бабусин» метод: варимо кашу до напівготовності, зливаємо воду і додаємо молоко, масло, інші добавки. Залиша­ємо розбухати, обгорнувши рушником. Рисову, перлову і пшоняну каші проми­вають перед варінням теплою і навіть гарячою водою, щоб відокремити крох­маль і жир. Будь-яку кашу варимо на воді, а підігріте молоко додаємо тіль­ки для смаку. Якщо молоко необхідно кип'ятити – закип'ятіть окремо, але недовго. При кипінні структура молоч­ного білка порушується, перетворюю­чи молоко у некорисний продукт. Тому метод варення каші безпосередньо в молоці відходить у минуле.
Манну кашу вживають не частіше ніж раз на тиждень. Більшість дітей її люблять за ніжну структуру, але, на жаль, манка містить мінімум корисних речовин і максимум крохмалю. По суті манка – це побічний продукт, що утво­рюється при виробництві пшеничного борошна. 
Що можна додати в будь-яку кашу? Спеції аніс, корицю, ваніль або барбарис на кінчику ножа. Покладіть в кашу мармеладку – це поліпшить смак і збагатить страву пектином. З цитру­сових кірочок зробіть цедру і розітріть її в порошок, цедра прекрасно арома­тизує кашу. Також класично додають сухофрукти, мед, овочі. Гречана каша поєднується з буряком і абсолютно будь-якими іншими овочами.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар