ЯК СМАЧНО І КОРИСНО НАГОДУВАТИ
ДИТИНУ ВРАНЦІ
Причинами відсутності апетиту вранці (до 11-12
годин) є пізнє засинання і пробудження дитини – організм не встигає прокинутися
і не відчуває голоду; важка (м’ясна) вечеря; захворювання шлунково-кишкового
тракту; недосипання; психологічні проблеми у дитини (або в сім’ї).
Ідеальною їжею для сніданку, звичайно ж,
залишається... каша!
Найкращою е каша з цільного зерна.
Порада:
замочіть будь-яку крупу звечора. Наймовірніше, вранці її навіть не буде
потрібно варити. Круп'яні пластівці – це зерно сплющене, пересушене, і так
далі. Але головне – щоб пластівці були «живими», тобто без добавок.
Найкорисніші крупи – гречка, рис і вівсянка.
ЯК ПРАВИЛЬНО ЗВАРИТИ КАШУ:
Рисова. На склянку рису -1,5 склянка води. Накрити щільною
кришкою. Варити 12 хвилин. Спочатку
варимо на сильному вогні, через хвилини дві – на помірному, під кінець на слабкому. Не перемішувати!
Гречана. У гречану кашу не можна додавати цукор, він нейтралізує корисні
властивості. Також псує гречку і молоко. Гречку варять в співвідношенні 1: 2 з
водою під щільною кришкою. Після закипання доварюють на помірному вогні до
повного вбирання води.
Пшоняна. На 2 склянки пшона - 1 ч. ложку солі і 2 - 3 ст.
ложки олії У каструлю влити 4 склянки води, покласти столову ложку масла і сіль.
Коли вода закипить, засипати попередньо промите пшоно і варити до загустіння.
Після цього кашу треба поставити на годину для пропарювання. У готову кашу покласти 1 - 2 ст.
ложки олії і розмішати.
Всі види круп – крім гречки і рису! – потрібно
закладати тільки в киплячу воду. Це покращує смак. Ще один «бабусин» метод:
варимо кашу до напівготовності, зливаємо воду і додаємо молоко, масло, інші
добавки. Залишаємо розбухати, обгорнувши рушником. Рисову, перлову і пшоняну
каші промивають перед варінням теплою і навіть гарячою водою, щоб відокремити
крохмаль і жир. Будь-яку кашу варимо на воді, а підігріте молоко додаємо тільки
для смаку. Якщо молоко необхідно кип'ятити –
закип'ятіть окремо, але недовго. При кипінні структура молочного білка
порушується, перетворюючи молоко у некорисний продукт. Тому метод варення каші
безпосередньо в молоці відходить у минуле.
Манну кашу вживають не частіше ніж раз на тиждень.
Більшість дітей її люблять за ніжну структуру, але, на жаль, манка містить
мінімум корисних речовин і максимум крохмалю. По суті манка – це побічний продукт, що утворюється при виробництві пшеничного борошна.
Що можна додати в будь-яку кашу? Спеції аніс, корицю, ваніль або барбарис на
кінчику ножа. Покладіть в кашу мармеладку – це поліпшить смак і збагатить
страву пектином. З цитрусових кірочок зробіть цедру і розітріть її в порошок,
цедра прекрасно ароматизує кашу. Також класично додають сухофрукти, мед,
овочі. Гречана каша поєднується з буряком і абсолютно будь-якими іншими
овочами.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар