середа, 19 квітня 2017 р.

Продовжуємо цикл цікавих порад. Самостійна дитина




ЩОБ ДИТИНА БУЛА САМОСТІЙНОЮ



1. Щоб малюк не плутав, де праве, де ліве взуття, наклейте на устілки сандалів розрізану навпіл наклейку. Так, щоб, тільки склавши бо­соніжки або капці правильно, дитина отримала цілий малюнок.
2. Якщо дворічна дитина категорично не ба­жає самостійно одягатися, підіть від протилеж­ного. Не хоче одягатися – нехай роздягається. Приходячи з прогулянки, ніколи (!) не роздягай­те дитини – в крайньому випадку розстібніть щось занадто складне для неї. А всі блискав­ки, зав'язки нехай розколупує сама. У спекотній куртці і шапці в передпокої довго не постоїш. Так малюк швидко навчиться звільнятися від одягу. А вже вміючи роздягатися, стане менше опиратися зворотному процесу. Адже страху не­вміння у нього не буде.
3. На брюках, легінсах, спідницях можна по­значати перед за допомогою декількох стібків яскравою кольоровою ниткою на поясі з виворо­ту. Поясніть дитині, що саме ви так позначаєте, і їй буде легше орієнтуватися у сторонах одягу. А колготи купіть найпростіші: у яких попереду за­вжди одна смужка, а ззаду – дві.
4. Щоб дитина не лінувалася мити руки з ми­лом, виберіть рідке, причому максимально про­зоре. Малюки дуже люблять витискати мило із дозаторів.
ЩО ПОТРІБНО НАВЧИТИ ДИТИНУ В ПЕВНОМУ ВІЦІ
У 3 роки
Одягатися, нехай і з огріхами (щось набакир, ґудзики не застебнуті і т. п. Але в правильному порядку: білизна – під одягом, шапка – на голо­ві, шарф - на шиї).
Разом з дорослим і під контролем розкласти вимиті столові прилади по лотках, розвісити ви­прані шкарпетки, трусики на сушарці, полити квіти, погодувати домашнього вихованця. Вики­дати сміття (фантики від з’їдених цукерок і т. п.) у спеціально відведене місце. Прибирати іграш­ки після гри, олівці після занять.
У 4 роки
Розв'язувати шнурки на взутті, зав'язки на шапці. Розстібати і застібати великі ґудзики. Розстібати блискавку на одязі. Розставляти посуд | для вечері або сніданку (порожній). Протирати стіл після занять або прийому їжі (нехай і неідеально). Поливати квіти як домашній обов'язок. | Складати свій одяг на стільчик. А верхній вішати | на вішалку (якщо вона на доступній висоті).
У 5 років
Розстібати дрібні ґудзики і хоча б частково к | застібати. Вирізати ножицями прості фігури по намальованому контуру. Складати нескладні орігамі. Донести до столу, не вивернувши, та­рілку з фруктами або хлібом і т. п. Прибрати за собою посуд зі столу. Розібрати посудомийку. У такому віці дитині під силу навчитися прибирати свій одяг у ящик комода.
У 6 років
Дошкільник у принципі здатний гуляти само­стійно, не виходячи за межі дозволеної дорос­лими території. Розстібати-застібати будь-які ґудзики, кнопки, блискавки. Зав'язувати шнурки. Вирізати ножицями хитромудрі фігури по конту­ру. Заштриховувати малюнки різними видами штрихування. Пилососити, нехай і неідеально, свою кімнату. Без нагадування доглядати за домашнім улюбленцем. Без нагадування здій­снювати гігієнічні ритуали – вмиватися вранці і перед сном, чистити зуби і т. п. Заправляти постіль. Визначати час по годинах і приблизно уявляти, що в цей час необхідно робити (лягати спати, виходити на заняття і т. п.).

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар