субота, 1 квітня 2017 р.

Вправи для очей



Як відновити зір у домашніх умовах?


Ці вправи допомагають зняти втому, поліпшити зір і просто розслабитися. Ви можете викону­вати їх удома чи на роботі: досить виділити декілька хвилин і подбати про спокійну обстановку.
Головне – займатися щодня, зазна­чають фахівці.
Всі вправи потрібно робити сидячи з прямою спиною. По завершенні кож­ної з них, заплющуйте очі й відпочи­вайте декілька секунд.
ВПРАВА 1
Заплюшіть очі, зробіть декілька гли­боких вдихів, щоб розслабити тіло. Потім розітріть долоні й прикладіть до очей. Залишайтеся у такому положен­ні, доки руки теплі. Потім, не розплю­щуючи очей, знову розітріть долоні й знову прикладіть їх до очей. Виконай­те вправу три рази.
ВПРАВА 2
Розплющіть очі й швидко моргніть 10 разів. Після цього заплющіть очі, розслабтеся на 20 секунд і прислу­хайтеся до дихання. Повторіть впра­ву п'ять разів.
ВПРАВА З
Стисніть кулаки, підійміть великі пальці. Витягніть руки на рівні очей. Подивіться на простір між бровами, пе­реведіть погляд на великий палець лі­вої руки. Знову подивіться на простір між бровами, а потім на великий па­лець правої руки.
Вдихайте, дивлячись на міжбрівний переділ, і видихайте, дивлячись на пальці. Зробіть від 10 до 20 повторень.
ВПРАВА 4
Опустіть руки на коліна, голову три­майте прямо. Подивіться на точку пе­ред собою. На видиху опустіть погляд на великий палець лівої руки, на вдиху знову подивіться на точку перед собою.
Повторіть те саме з пальцем пра­вої руки.
ВПРАВА 5
Розслабте ліву руку й залиште її лежати на коліні. Праву, стиснуту в кулак із піднятим великим пальцем, витягніть вперед. Зробіть правою рукою зо п'ять кругових рухів за годинниковою стріл­кою і проти неї. Стежте очима за рухом великого пальця. Вдихайте, описуючи верхню частину окружності, і видихай­те на нижній.
Повторіть вправу з лівою рукою.
ВПРАВА 6
Опустіть руки на коліна (кулаки стис­нуті, великі пальці дивляться вгору). На вдиху починайте поступово підніма­ти праву руку і стежити за переміщен­ням великого пальця. Не згинайте руку в лікті й не рухайте головою. Коли па­лець досягне максимальної точки ви­димості, починайте видихати та опус­кати руку, так само стежачи за великим пальцем. Зробіть по п'ять повторень для правої та лівої руки.
ВПРАВА 7
Витягніть праву руку перед собою, стисніть кулак і підніміть палець вгору. Сфокусуйте погляд на кінчику пальця. На вдиху почніть повільно наближа­ти руку до носа, не відриваючи погля­ду від пальця.
Торкніться пальцем носа, затримайте дихання і залишайтеся в такому поло­женні декілька секунд. Потім видихніть і повільно відведіть руку в початкове положення, продовжуючи фокусувати­ся на пальці.
Зробіть п'ять повторень.
ВПРАВА 8
Виберіть віддалену точку або сядьте біля вікна й подивіться на горизонт. По­тім перемістіть погляд на кінчик носа й продовжуйте дивитися на нього 5-10 секунд. Робіть вдих, дивлячись на ближ­ню точку, і видих, дивлячись на дальню.
Повторіть вправу 10 -20 разів.
Якщо ви виконуєте цей комплекс вправ удома, то по завершенні ляжте і на декілька хвилин постарайтеся пов­ністю розслабитися.
Гімнастику для очей потрібно вико­нувати кожен день, особливо, якщо ви багато часу проводите за комп'ютером.
Існує тільки один нюанс: якщо у вас є серйозні проблеми зі зором (глауко­ма, катаракта, відшарування сітківки), перед виконанням будь-яких вправ для очей потрібно проконсультуватися з лікарем.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар