субота, 16 вересня 2017 р.

Вкрали гроші з картки. Як повернути?





Як діяти, щоб убезпечити себе від шахраїв?
 

 Чи залежить можливість повернення хоч якоїсь частини суми від розміру вкраденої?


Шанс повернути виведені з вкра­деної банківської картки гроші невеликий.
Власником карток потрібно періодично перевіряти їх наявність, не давати для розрахунків у руки третім особам, не знімати й не підвищувати ліміти на розрахунки і зняття грошей. Зазви­чай банки самі встановлюють ліміт на картку 2 – 5 тисяч гривень, якраз ке­руючись тим, що якщо картка потра­пить до шахраїв, то вони не зможуть вивести всі кошти".
І вже аж ніяк не можна приклеюва­ти пін-код до картки, зберігати записа­ний пін-код разом з карткою і навіть у тій самій сумочці чи мобільному. Ре­комендують також підключити сервіс смс-інформування.
У разі пропажі картки потрібно не­гайно звернутися в банк, заблокува­ти її через мобільний чи інтернет-банкінг, а якщо такої можливості немає – подзвонивши на гарячу лінію банку, і повідомити про підозрілу транзакцію. В окремих випадках, як­що на сім-картку надходить смс-підтвердження з паролем, а копію вашої картки шахраї вже зробили, збережен­ня грошей буде залежати від мотор­ності самого господаря.
У деяких випадках вкрадені шахра­ями кошти можна повернути. І це від виведеної суми не залежить. Однак як­що операція з вкраденою чи втраче­ною карткою проходила з введенням пін-коду (банкомат, РОБ-термінал), то це неможливо: банк не несе відпові­дальності за передачу картки та пін-ко­ду третім особам, це стосується і втра­ти картки разом з пін-кодом.
Якщо операцію проводили в Р05-терміналі без введення пін-ко­ду, то можливість діалогу є, і залежить він від швидкості звернення в банк та від інших чинників. Якщо операція з вкраденою карткою проходила з вве­денням сvv2 коду (інтернет, операція без картки з введенням сvv2 коду), то опротестувати можна: клієнт пови­нен був відразу повідомити банк про втрату/крадіжку картки та заблокува­ти її, а не після того, як надійшло пові­домлення про списання. У такому разі теж вважається, що дані були передані третім особам.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13

Немає коментарів:

Дописати коментар