пʼятниця, 10 листопада 2017 р.

Які продукти в зимовий час зберігають у собі цінні вітаміни?



Квашеною капустою по авітамінозу


Саме час радіти морозу й сонечку, а вас долають слабкість, апатія, робити нічого не хочеться, постійно хилить на сон? Назва вашої хвороби – авіта­міноз, нестача в організмі вітамінів і передусім вітаміну С.
Цей вітамін повинен надходити в орга­нізм щодня, позаяк витрачається він без­перервно і не здатний відкладатися про запас.
До основних джерел вітаміну С належать фрукти, овочі, ягоди, тобто продукти рос­линного походження. Дуже багато його в солодкому червоному та зеленому перці, апельсинах, лимонах.
Ті, для кого ці продукти дорогі, мо­жуть замінити їх більш доступними за ці­ною – картоплею, капустою, журавли­ною, шипшиною, кропом, петрушкою, а також власними заготовками – чорною і червоною смородиною, малиною, полу­ницею, їх можна вживати як сирими, так і готувати з них салати, запіканки, морси, вітамінні чаї.
• Однак врахуйте, що вітамін С вимагає дуже дбайливого ставлення. Він майже не переносить як високої, так і низької тем­ператури. Тому дуже важливо продукти, які містять вітамін С, правильно оброб­ляти й зберігати. Встановлено, що навіть при такому щадному способі кулінарної обробки, як звичайне варіння, продук­ти втрачають понад 50% вітаміну С, а при приготуванні овочевих пюре, запіканок і котлет – до 90%.
• Не любить вітамін С і тривалого зберігання. Наприклад, у капусняку зі свіжої капусти через 3 години після при­готування залишається тільки 30% віта­міну С, через 6 годин – 10%, а повторне нагрівання "з'їдає" в капусті всю аскорбінку. Швидко руйнується вітамін С і при варінні з відкритою кришкою.
• У 100 г молодої картоплі містить­ся 20 мг вітаміну С, а через 6 місяців збе­рігання його залишається менше рівно у два рази. Від 16% до 22% вітаміну С втра­чається після очищення картоплі, тому корисніша картопля в кожушку. Варити картоплю ліпше в гарячій воді. Тоді віта­мін С майже повністю зберігається, тоді як при зануренні картоплі в холодну во­ду втрати становлять 25 – 35%.
• Прискорює втрати вітаміну С збе­рігання овочів і фруктів в теплі і на світлі, а також у воді після оббирання. У харчо­вій зелені через добу зберігання залиша­ється від 40 до 60% початкової кілько­сті аскорбінової кислоти. Краще збері­гається вітамін С в цитрусових плодах. Так, лимони та апельсини за 10 місяців зберігання втрачають його не так уже й багато: від 10 до 30%.
Багата на вітамін С квашена ка­пуста, її заготовляють на зиму майже в кожній і сільській, і міській сім'ї. Та щоб цей простий продукт не втрачав своєї корисності, треба знати правила його зберігання. Капуста має бути до­бре утрамбована і покрита розсолом, а зверху на кришку або дерев'яний круг треба покласти тягарець.
Якщо зберігати квашену капусту пра­вильно, навіть до початку весни в ній зберігається до 80% початкового вміс­ту вітаміну С. Подавати капусту на стіл слід безпосередньо перед їдою, бо, ви­брана з розсолу, вона швидко втрачає вітамін С: через 3 години – близько 40%, через 12 годин – половину, а че­рез добу – до 70%.
Заморожування теж знижує вміст у квашеній капусті вітаміну С на 20 40%, тому зберігати її цілу зиму на бал­коні не рекомендують. Квашену капусту не можна багаторазово заморожувати і розморожувати: її цілющі властивості при цьому теж знижуються. Якщо ви варите борщ із замороженої квашеної ка­пусти, кладіть її одразу в бульйон.
• Нині всі аптеки буквально завале­ні всілякими вітамінами і вітамінними комплексами. Розмаїття цих препаратів, як і їх ціна, просто вражають. Але жоден з цих засобів не замінить натуральних про­дуктів. Поповнити дефіцит вітаміну С та­блетками – це видається найлегшим шля­хом. Та не покладайтеся на них. Краще ку­піть свіжих фруктів та овочів – і дешевше, і корисніше.
• Господиням саме час звернути увагу на правильний добір продуктів. Не годуй­те сім'ю тільки м'ясними стравами, хоч би якими смачними вони були. І не напихай­те дітей бананами, навіть якщо вони їм дуже люблять. Подбайте про те, щоб усі члени ва­шої родини не тільки тамували голод їжею, яку ви приготували, а й з нею поповнюва­ли організм потрібними йому вітамінами.
• Чудове джерело вітаміну С – шип­шина. Візьміть 1 ст. ложку сушених пло­дів шипшини на 200 мл окропу, настоюйте в термосі 10 –12 годин і пийте протягом дня. У цій порції міститься добова доза по­трібного організму вітаміну С.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар