субота, 11 листопада 2017 р.

Чим допомогти лінивому студенту?



Труднощі дорослішання


Привід звернення до психоло­га виникає на будь-якому ета­пі життя, в будь-який час року. Але все ж є такі теми, які умовно можна назвати «сезонними».
Одна з них – труднощі у стосунках з дитиною і занепокоєння з приводу незадовільного стану у зв'язку з почат­ком навчання. В осінній період до пси­холога частенько звертаються новоспечені студенти, а також їхні батьки.
Коли завершується період навчан­ня в школі і закінчується «кошмар», пов'язаний з випускними і вступними іспитами юнака чи дівчини, вся сім'я зітхає з полегшенням. Кожен член сім'ї очікує, що зможе нарешті зі спокійною душею зайнятися своїми справами. Однак для багатьох сімей період від­носного спокою так і не настає.
Про що варто пам'ятати батькам новоспеченого студента?
1. Ваша дитина ще не встигла стати дорослою, оскільки емоційно і фінан­сово залежить від батьків.
2. Вона так само, як і ви (переважно вона), багато фізичних і емоційних сил витратила на завершення періоду на­вчання в школі (навіть якщо цього зо­всім не видно з поведінки).
3. Період адаптації до нових умов вимагає від будь-якої людини (згадай­те себе) величезних додаткових енер­гетичних витрат.
4. Навіть демонструючи потребу в незалежності, людина, яка дорос­лішає, дуже потребує допомоги і під­тримки своєї родини.
5. Виявляючи зацікавленість зо­вні і ви, і ваша дитина отримуєте підтримку від власної родини.
6. Якщо ви відвернули­ся від. дитини, вона буде несві­домо привертати до себе увагу через погану поведінку і хворобливість.
7. Апатія до навчан­ня свід­чить про серйозні внутрішні протиріччя, страхи і сумні­ви в собі, що призводить до дефіциту життєвої енергії і сили. Лінь – поняття лише соціальне. її причини завжди глибокі.
8. Відділяючись від вас, молода людина шукає прихильність, при цьо­му розділяючи її з вами.
9. Не знецінюйте переживання ди­тини, чого б вони не стосувалися.
10. Період адаптації обов'язково проходить, а стан нормалізується з часом.
11. Справжні причини вашого незадоволеного стану завжди у вас самих, точніше, вашому життєвому досвіді, а не у вашій дитині. Поруч з дитиною незадоволеність лише про­являється або відчувається набагато гостріше.
12. Відчуваючи незадоволеність дитиною, яка дорослішає, постарай­теся налагодити свій особистий стан (допомога психолога – як одна з мож­ливостей). Це значною мірою сприя­тиме емоційній близькості, необхідній обом сторонам.
13. Агресивне або різко негативне ставлення до слабших в сім'ї (молод­ших дітей або людей похилого віку) -свідчення дефіциту уваги і сумнівів у батьківській любові.
14. Ніколи не сумнівайтеся в своїй безумовній любові до дитини.
16. Ніколи не сумнівайтеся в без­умовній (незважаючи на поведінку) любові вашої дитини стосовно вас – її батьків!
         При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар