пʼятниця, 3 листопада 2017 р.

Треба знати



Хто має платити за повірку і ремонт побутових лічильників


Лічильники газу, електроенер­гії, тепла, холодної і гарячої води використовують у торгово-комер­ційних операціях і розрахунках при наданні послуг з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, тому вони повинні відповідати метрологічним вимогам.
 Їх встановлено Технічним регламентом засобів вимірюваль­ної техніки, затвердженим Поста­новою Кабінету міністрів України від 24.02.2016 р. №163. Відповідно до Закону України "Про метроло­гію та метрологічну діяльність" від 05.06.2014 р. №1314-VII законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуа­тації, підлягають періодичній повірці та повірці після ремонту. Відпові­дальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування і ремонту (в тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спо­житі електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладається на суб'єкти гос­подарювання, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопоста­чання.
Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, те­пло-, газо- і водопостачання. Поста­новою Кабінету міністрів України від 04.06.2015 р. №374 затверджено перелік категорій законодавчо ре­гульованих засобів вимірювальної техніки, що підлягають періодичній повірці, зокрема це лічильники води, газу, електроенергії та теплолічиль-ники. При цьому повинен витри­муватися міжповірочний інтервал законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що пере­бувають в експлуатації, затвердже­ний наказом Мінекономрозвитку від 13.10.2016 р. №1747. Наприклад, лічильники води належить до категорії 38 і їх міжповірочний інтервал – чотири роки, лічильники газу – до категорії 41, міжповірочний інтервал залежно від класу точності пристрою складає п'ять або вісім років.
Якщо лічильники визнані за ре­зультатами повірки відповідним ор­ганом у сфері метрології та метро­логічної діяльності непридатними до подальшої експлуатації, рішення про доцільність їх ремонту приймає суб'єкт господарювання, який надає послуги з електро-, тепло-, газо- і во­допостачання, враховуючи технічні й економічні фактори.
У разі прийняття суб'єктом госпо­дарювання, який надає ці послуги, рішення про доцільність ремонту, він зобов'язаний встановити відре­монтований лічильник споживача замість тимчасово встановленого лі­чильника з обмінного фонду. У разі прийняття рішення про недоціль­ність проведення ремонту суб'єкт зобов'язаний безкоштовно встанови­ти власний розрахунковий лічильник для подальших комерційних розра­хунків з електро-, тепло-, газо- і во­допостачання та повернути побуто­вому споживачу його лічильник. Для комерційного обліку можуть засто­совуватися лічильники, занесені до Державного реєстру затверджених типів засобів вимірювальної техніки України.
Лічильники, які вчасно не повірені або термін чергової повірки яких за­кінчився, не можна використовувати для розрахунків оплати за спожиті газ, гарячу, холодну воду, електрику чи теплову енергію.
У разі порушення прав на без­коштовну періодичну повірку, об­слуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки, які є власністю спожива­ча, в Держпродпотребслужбі радять звертатися до них. 

Адреса: 01001, м. Київ, вул. Б.Грінченка, 1 або в тери­торіальні органи (адреси і телефони територіальних органів Держпродпотребслужби можна знайти на сайті consumer.gov.ua/Contact/.
Держпродпотребслужба та її тери­торіальні органи обіцяють розгляну­ти всі звернення споживачів, права яких порушені, у встановлений зако­нодавством термін.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Проскурів №43».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар