вівторок, 11 червня 2019 р.

Готуємось до відпустки. Правильні покупки


Вибираємо переносну сумку-«холодильник»


Ізотермічна сумка, «термічка», термо-бокс – все це назви ду­же зручної і необхідної в теплу по­ру року теплоізолюючої ємності чи для зберігання продуктів. Що ж сто­сується народної назви, то такі сум­ки частіше називають «холодиль­никами». Це не зовсім правильно, адже основним елементом електро-пристрою є спеціальний охолоджу­вальний елемент, за допомогою яко­го й підтримується низька температура. Що ж стосується термосумки, то в ній такий пристрій відсутній, а стабільна вну­трішня температура підтримується шля­хом використання спеціальних акумуля­торів холоду. Приблизно через 24 години температура всередині зрівнюється з тем­пературою навколишнього середовища.
 Більша сумка - довше охолоджуються продукти
 Найдорожчими є автомобільні сум­ки-«холодильники». Вони заряджаються від акумулятора й можуть охолоджувати продукти найефективніше та найдовше – все залежить від габаритів та додаткових функцій. До прикладу, є автохолодильники на коліщатках, з декількома відсіками, зі спеціальними відділами для пляшок та банок тощо. Що ж стосується звичайних ізотермічних сумок та боксів, то принцип їх дії чимось схожий із будовою звичай­ного термосу – теплоізолюючий корпус, а всередині колба з блискучим матеріалом. Сумка складається з товстих стінок, всередині яких розташовується шар термоізолюючої піни. Тобто продук­ти відокремлюються від навколишнього середовища шаром, який пе­решкоджає потраплянню все­редину тепла. Для збереження низької температури в «холодильники» кладуть спеціальні акумулятори холоду – чим більше, тим краще. Їх кількість зале­жить від розміру вашої сум­ки. До речі, чим більший у неї обсяг, тим повільніше змінюється всередині температура. Не варто звертати увагу на  сумки-«холодильники» з товщиною стінок менше 0,8 см. Вони зможуть зберегти холод не біль­ше 2-3 годин, та й то при невисокій темпера­турі зовні.

Акумулятори холоду можна замінити підручними засобами   Внутрішній шар термічної сумки має бути зроблений із фольгованого матеріалу. Ємності з простим пластиком або клейон­кою всередині зберігають холод набагато гірше, навіть за наявності акумуляторів холоду. Останні можуть бути різними за розміром і обсягом, за формою і за вмістом. Наповнювач буває у вигляді розчину або гелю. Гелеві акумулятори нагріваються повільніше, але й коштують дорожче. Пе­ред використанням їх потрібно витримати в морозильній камері не менше 10-12 го­дин. Замінювати розчин всередині не по­трібно – акумулятори багаторазові. Проте винахідливі туристи навчилися самі виго­товляти термо-сумки, що значно заощад­жує кошти. Можна замінити акумулятори холоду підручними засобами. До прикла­ду, налити сольовий розчин у пластикові пляшки або в пакети із застібками й заморозити їх. Певних пропор­цій не має, все робиться на око. Потім ці пляшки мож­на складати у сумку з про­дуктами. Навіть при сильній спеці вершкове масло збері­гається у твердому стані про­тягом доби-півтори. Якщо ж ви купили недорогу термо-сумку, у якій фольгований шар відсутній, його також можна зробити влас­норуч, використавши ізоляційний матеріал із будівельного магазину.
При підготовці статті був використаний матеріал Ангеліни Підлісної з газети «Ради-поРади» (Кросворди-сканворди)
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар