четвер, 20 червня 2019 р.

Раціональне харчування дітей улітку


ПРАВИЛА РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ УЛІТКУ



З настанням теплої пори року звичний життєвий устрій змінюється, адже літо – це відпочинок, дача, море або річка, пляж і сонце. Разом із цим змінюється інтенсивність обмінних процесів, транс­формуються смакові переваги.
Діти відмовляються від звичних страв, перехо­дячи на легше харчування, а батьки починають хвилюватись: чи вистачає їхній дитині з'їденого та випитого? Особливо важливим постає питан­ня харчування дітей перших трьох років, адже їх система травлення ще дуже чутлива до різких змін.
Гастроентерологи стверджують, що настання літа це вже проблема. Причин цьому чимало, і одна з них та, що при високих температурах холодильні установки не завжди справляють­ся зі своїми завданнями. Але ж якість і свіжість продуктів мають величезне значення в системі здорового харчування, особливо дитячого. Уся­кий продукт повинен зберігатися тільки певний термін. Наприклад, приготували салат одразу з'їли. Улітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом декількох го­дин. Перш ніж придбати продукти в супермар­кеті, обов'язково перевірте термін придатності. Пам'ятайте, що молочні продукти повинні збері­гатися в холодильних установках, навіть йогурти зі строком один місяць. До речі, найчастіші отру­єння саме через продукти, куплені в магазинах.
Придбавши свіжі ягоди та овочі, їх потрібно обов'язково ретельно помити. Причому мити слід не лише ті, які купили в супермаркетах, але й ті, які виросли на власній ділянці. Нерід­ко через такі овочі та ягоди відбувається зара­ження глистами та різноманітними паразитами. Адже при поливі дуже часто використовують органічні добрива. Зрештою, і в ґрунті можуть бути яйця глистів, цисти лямблій. Ті овочі, які росли в теплицях, гельмінтологи радять якийсь час потримати у воді, ледве підкисленій оцтом, тому що тепличні овочі та фрукти найчастіше піддаються обробленню органічними речови­нами.
Варто подбати про те, аби діти пили свіже молоко, ласували свіжим сиром, сметаною. Можна готувати сирні десерти: до перекру­ченого через м'ясорубку сиру додати смета­ни, порізаних на шматочки сухофруктів або ж ягід, трішечки меду і смаколик готовий. Улітку слід звернути увагу на те, щоб на кухні постій­но були компоти та узвари. Адже через високі температури і діти, й дорослі втрачають більше вологи.
Сьогодні навіть маленькі діти мають серйозні порушення органів травлення. Правда, частіше це не серйозні захворювання, а функціональні відхилення: порушення ферментативної актив­ності органів або моторної функції. Однак, якщо вчасно не усунути причини подібних відхилень, може сформуватися органічна патологія.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар