субота, 15 червня 2019 р.

Лікувальна квітка



Ромашка заспокоїть шлунок і сповільнить старіння


Улітку травники заготовляють ромашку лікарську – рослину, яка є не тільки символом лю­бові і краси, але також володіє неперевершеними лікарськи­ми властивостями.
Напевно, це одна із найпопулярніших рослин у скарбниці нетрадицій­ної медицини. Вона застосовується "для лікування сотень захворювань. Навіть сучасна медицина віддала на­лежне ромашці, і на її основі виготов­лено безліч лікарських препаратів.
Ромашка сприяє нормалізації ро­боти травної системи, у хворих про­падає відрижка і поліпшується обмін речовин. Вона є відмінним загоювальним і антисептичним засобом. Протизапальні властивості ромашки стають кращі, якщо використовувати її одночасно з деревієм і календулою. Настоянки з цих трав сприяють роз­ширенню судин і поліпшенню якості крові, а також підвищенню її згортан­ня.
Ромашку застосовують при метео­ризмі. Настій із цієї рослини володіє чудовим смаком і запахом. Для при­готування відвару потрібно взяти кілька столових ложок подрібнених сухих квітів ромашки, листя м'яти, фенхель, кмин і корінь валеріани. За­лити трави двома склянками окропу і дати настоятися, після чого проціди­ти настій. Приймати відвар потрібно по 100 мг вранці і перед сном.
Також ромашка стане незамінним засобом при безсонні. Для цього слід пити перед сном ромашковий чай із медом. Уже через кілька днів наста­не поліпшення. Крім цього, такий чай сприяє змен­шенню мігрені і заспокоює не­рвову систему. Ромашка та  кож викорис­товується для лікування брон­хітів,  ангін та інших захворю­вань дихальних шляхів. Для цього шість сто­лових ложок ро­машки потрібно і перемішати з ї календулою і подорожником, яких узяти по столовій ложці. Ложку суміші за­варити у склянці окропу і настоюва­ти протягом трьох годин. Процідити і пити по одній чверті склянки тричі на день.
Популярною є і ромашкова олія. Для її приготування свіжі квіти потріб­но залити оливковою олією так, аби вона покрила ромашку, і настоювати протягом місяця. Тоді поставити на водяну баню на чверть години, охо­лодити, процідити і перелити у чисту й суху посудину. Приймати по чайній ложці тричі на день при болях у су­глобах.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар