вівторок, 18 червня 2019 р.

Цікаво знати



 У ЯКОМУ ВІЦІ І СКІЛЬКИ МОЖНА СОЛОДОЩІВ


Не секрет, що діти люблять цукерки і готові їх їсти на сніданок, обід і вечерю. Однак зазвичай батьки добре знають, що надмірне споживання цих продуктів зо­всім не бажане малюкам. Отож, коли, які саме і скільки солодощів можна давати діткам і з якого віку?
Насправді найкорисніші ласощі для дітей – це зовсім не цукерки. Вводити солодку їжу потріб­но починати з однорічного віку. Це може бути злегка підсолоджена кашка. Однак не варто зловживати такими підцукрованими стравами.
Згодом слід додати в раціон солодкі фрукти, яго­ди. Коли дитині близько трьох років, то в каш­ки можна класти трішечки, буквально половину чайної ложечки натурального варення власного приготування або меду. Старшим діткам дореч­но давати мармелад, фруктову пастилу, зефір, сухофрукти. Останні багаті на вітаміни, корисні речовини та мікроелементи. Ввести печиво та випічку. Однак не куплені в магазині, а спечені власноруч. Адже в магазинних багато цукру, кон­сервантів та різноманітних добавок, які далеко не корисні для дитячого організму.
Одного разу ваше чадо скуштує шоколад і від­тоді проситиме його по декілька разів на день.
Проте шоколадні цукерки варто давати ЯКОМО га рідше – по одній два-три рази на тиждень. А ось карамельки, льодяники й іриски взамін їм можна давати дітям до п'яти років. Річ у і їм що малюкові важко їх жувати і ковтати.
Окрім цього, дуже важливо правильно мри вчити дитину до отримання таких ласощів. Передусім малюк не повинен мати до них вільні ШО доступу. Також цукерками не можна заохочуй, і ти дітей. Ці ласощі варто давати як десерт після обіду.
У жодному разі не можна піддаватися на дитячий шантаж або ж безкінечні «хочу» в магазині Бо в результаті це триватиме вічно. І як «бонуси» в дитини не буде апетиту, почнуть­ся постійні капризи. У тих випадках, коли малюк зголоднів, а до обіду чи вечері ще далеко, варто дати салат з овочів або фрукт.
Батьки повинні пам'ятати, що со­лодощі погано впливають на апетит, і після цукерок малюк точно не захоче їсти суп чи кашу.
 Також стоматологи найчас­тіше виявляють карієс та хворобливі зубки саме у тих дітей, які спожива­ють надмір солодощів. Якщо в раціоні надто багато солодкого, то у дитини порушується робота механізму, який відповідає за обмін речовин. Поси­люється секреція шлункового соку, а відтак з'являється нудота, печія, біль у шлунку. Ще одна небезпека надмірного споживання со­лодощів – ожиріння. Усе це в майбутньому може стати причиною серцево-судинних захворювань та цукрового діабету.
У будь-якому разі саме батьки відповідальні за розуміння того, яким повинне бути правильне харчування дитини. Зазвичай діти беруть приклад саме з батьків, і якщо усі в сім'ї їдять натуральну їжу, а на десерт споживають фрукти, страви із сухофруктів та сиру, зефір, то й малюк не матиме сильного по­тягу до шоколаду.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар