неділя, 5 лютого 2017 р.

Гарні поради: що зробити, щоб помідори вродили




Весь час маєте проблеми з розсадою? 




Купуєте чужу – можуть підсунути погану, а своя не завжди виходить якісно.
Як же виростити гарну помідорну розсаду?
Досвідчені городники знають: щоб улітку томати вродили добре,розсаду для них треба висівати вже тепер – у другій половині зими.
Підписуємо, щоб не переплутати сор­тів, і складаємо ще в пакетики, бо насінини можуть відклеїтись і пе­ремішатись. Насіння томатів зберігає схожість 4 – 6 років.
ЗАГАРТОВУВАННЯ
На ніч кладу насіння у мішечках в холодильник (температура має бути +12 градуси), прикриваю шматиною, змоченою у стимуля­торі. На день виймаю і тримаю у кімнаті. І так загартовую 310 днів. Чому такий широкий діа­пазон? Орієнтуємося на місячний календар, тому чекаємо саме того дня.
ПІДГОТУВАННЯ ЗЕМЛІ
За п'ять днів до висівання готую суміш: рівні частини землі й тор­фу, а також додаю пісок. Його об­сяг залежить від складу землі. Якщо вона глиняна, то піску даємо більше. У миску висипаємо суміш, додаю 1 ст. л. нітроамофоски, на кінчику ножа мікродобрив (прода­ються у пакетиках за 1,5 грн.), попіл і дуже добре вимішуємо руками. Зе­млю накриваємо поліетиленовою плівкою і тримаємо п'ять днів при кімнатній температурі.
ВИСІВАННЯ
Насипаємо земляну суміш у скри­ньки, забиваємо цвяшки і натягуємо нитки для рядочків. Робимо ямки та поливаємо рожевою марганців­кою. Сіємо насіння. Між рядками відстань 4–5 см, у рядку між насінинами – І см. А над насіни­нами зверху має бути 1,5 2 см землі. Накриваємо поліетиленовою плівкою і ставимо скриньки під ба­тарею. На 3-й день дивимось, чи зійшли. Якщо зійшло 40% насін­ня, то знімаємо плівку й виставляємо на підвіконня, де сходи зразу зе­леніють.
Після сходів знижуємо температу­ру вночі до 6 8 градусів, удень до 12 15, щоб розсада не витягу­валась. Потім підвищуємо темпера­туру до 20 градусів і робимо до освітлення зранку та ввечері: ста­вимо дзеркало біля вікна, щоб було більше світла, або вмикаємо лампи денного світла.
Є дуже багато теорій виро­щування помідорів.
ПІДГОТУВАННЯ НАСІННЯ
Насіння беремо своє. Звичайно, часом треба його поміняти чи оновити, але переважно орієнтуємося на власне. Для насіння, вибираємо спершу найбільший кущ і залишаю на ньому гарний помідор з 1 -ї або 2-ї китиці. Реш­ту плодів із китиці обриваємо. Помідор зриваємо червоним або і бурим і кладемо на підвіконня на 14 – 15 днів. Не довше, бо якщо пе­ретримати, то насіння починає проростати. Насіння беремо з верхньої частини плоду, де плодоніжка. Виймаємо, кладемо на тарілочку і тримаємо 2 – 3 дні.
Потім промиваємо на ситечку під проточною водою, викладаємо на папір і залишаємо сохнути на підвіконні. Тільки майте на увазі: якщо у вашому дачному будиночку є миші, то вони можуть по­гризти насіння.
ПРОГРІВАННЯ ІЗ ЗАМОЧУВАННЯМ
Насіння спершу треба калібрувати розчином солі. Те, що спливе, викинути. Це  нази­вається "будити насіння". Робимо це в день плоду. Беремо довгий дротик і до нього підв'язую марлеві мі­шечки, у які кладемо насіння, у ко­жен мішечок – інший сорт. У те­рмос наливаємо талу воду темпера­турою 48 – 50 градусів (або мож­на взяти з приладу на намаг­нічування) і кладемо туди насіння в мішечках. Закриваємо термос і за­лишаємо на дві години. Це дуже зру­чно робити в мішечках: сорти не переплутаються, і можна викори­стати одну посудину, а не кілька для кожного сорту.
ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ
Мішечки з насінням опускаємо в темний розчин марганцівки на 15 – 20 хвилин. І потім обов'язково промиваємо чистою холодною во­дою, що заразом гартує насіння.
СТИМУЛЯЦІЯ
Промите насіння замочуємо в розчині гумісолу або імуноцитофіту. Або беремо 1 ст. л. попелу на І л води. Добу настоюємо і в цьому розчині тримаємо 6-12 годин.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар