субота, 25 лютого 2017 р.

ПЕРШЕ ВОЛОССЯЧКО: СТРИГТИ ЧИ ВІДРОЩУВАТИ?



Питання про першу стрижку хвилює багатьох.


Батьки немовлят розуміють, що густота і колір майбутньої зачіски малюка буде змінюва­тися.
Волосся у малюка починає рости ще у мами в животі, під час третього триместру. Деякі дітки народжуються з пишним волосяним покривом, дея­кі – зовсім лисенькими, але це ніяк не впливає на те, якої густоти буде май­бутнє волосся дитини. За цей процес відповідає лише генетика, тому колір і густота волосся малюка остаточно формуються тільки до чотирьох років.
Волосся новонародженого нази­вають пушковим, воно дуже тонке, а коренева цибулина у немовлят слаб­ка. У перші три місяці життя дитини ці волоски починають ставати рідшими, особливо на скронях і потилиці: миття голови, розчісування, шапки і головні убори провокують зміну пушкового волосся. Між 3 і 6 місяцем відбуваєть­ся друге оновлення волосся, і замість пушка виростає жорсткіше.
СТРИГТИ чи голити?
Наші предки вірили, що якщо пого­лити малюка, то потім у нього виросте довга і густа шевелюра. Але на сьогод­ні це повір я нічим не виправдане, адже наука довела, що довжина і густота волосся визначає генетика.
Лікарі не радять стригти дітей наголо, оскільки таким чином мож­на пошкодити волосяні цибулини дитини. А якщо на голові у маляти залишилися скоринки (себорейний дерматит), то процедура гоління може бути небезпечною: великий ризик занести інфекцію або трав­мувати шкіру.
А ось стрижка ножицями абсо­лютно безпечна. Тут батьки вже самі приймають рішення, коли стригти малюка, але краще не чека­ти того моменту, коли чубчик почне лізти дитині в очі.
ПЕРША СТРИЖКА
Для дитини буде краще і спокійніше, якщо перша стрижка відбудеться в звичній для неї обстановці. Тому кра­ще запросити перукаря додому, якщо ви боїтеся стригти малюка самостій­но. Перед початком процедури дитині потрібно поспати і бути ситою - це по­зитивно вплине на настрій і ставлення до незнайомої людини.
Якщо ви знаєте, що ваше дитя не­терпляче і непосидюче, перетворіть весь процес на гру. Посадіть дитину перед великим дзеркалом, щоб була можливість за всім спостерігати, зро­біть спочатку зачіску улюбленій іграш­ці, а потім попросіть тата розважати дитину міні-виставою або книгою.
Заздалегідь розкажіть дитині, що буде відбуватися, і про те, навіщо по­трібна стрижка. Малюк повинен знати, що його волосся скоро відросте і зно­ву буде довшим, але періодично його треба зістригати, щоб воно не заважа­ло і не лоскотало шкіри.
 Більш детально про гігієну та виховання дітей Ви зможете прочитати, якщо     відвідаєте бібліотеку-філію №13, за адресою: м. Хмельницький, вул. Бажана б.16. 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар