пʼятниця, 13 жовтня 2017 р.

За яких умов можна втратити субсидії?



Як впливають на розмір субсидії борги, земельна ділянка і депозити?       
  

ДЕПОЗИТ АБО СУБСИДІЯ?
Депозити в банківських уста­новах не враховують як доходи і не вважають перешкодою для призначення субсидії. Раніше, справді, було так, але вже з 21 липня 2015 року в законодав­ство внесено певні зміни.
Міністр соціальної політи­ки прокоментував цей міф: по­милковою є інформація, що субсидій позбавлять ті сім'ї, які мають депозитні рахунки в су­мі понад 50 тисяч гривень або інші доходи. Депозити і відсо­тки за ними не обліковують як доходи і не входять до переліку критеріїв, на підставі яких мо­же бути відмовлено у призна­ченні субсидії.
Але варто пам'ятати, що суб­сидія не буде призначена, як­що хтось із зареєстрованих у житловому приміщенні членів сім'ї протягом року перед звер­ненням за призначенням жит­лової субсидії здійснив велику покупку на суму понад 50 ти­сяч грн (крім медичних послуг).
Однак тут є винятки. Ним, зокрема, може стати оплата дороговартісного ліку­вання будь-кого з членів сім'ї, тривале накопичення коштів на купівлю квартири чи опла­та навчання дитини.
"Якщо, до прикладу, родина 10 років збирала кошти, щоб придбати собі помешкання. Купівли квартири перевищила 50 ТИСЯЧ гривень, і у сім'ї немає ін­шого помешкання – такі люди мають змогу подати документи для оформлення житлової суб­сидії на розгляд комісії з питань соціального захисту населення, які діють при кожній райдерж-адміністрації або органі місце­вого самоврядування. Аналогічна ситуація і з оплатою на­вчання дитини", – пояснили у прес-службі уряду.
Там також зазначили: якщо родина зробила покупку, що перевищує 50 тисяч гривень у період отримання субсидії, без­поворотну державну допомогу у сплаті компослуг їй не при­пинять надавати. Проте факт такої покупки впливає на пра­во на призначення субсидії на наступний термін.
Є ЗЕМЛЯ -НЕМАЄ СУБСИДІЇ?
Володіння будь-якою не­рухомістю жодним чином не вплине на право на субсидію. Враховують лише дохід, який мають власники з цієї неру­хомості. Тобто, якщо це зе­мельний пай, який передають в оренду, враховують прибуток від оренди, а якщо пай вико­ристовується тільки для особи­стих потреб, то й прибутку жод­ного немає.
Те саме – і з квартирами та будинками. Раніше справді бу­ли обмеження щодо майна субсидіанта, але тепер цих крите­ріїв скасування субсидії немає.
"Наявність у власності двох житлових приміщень, двох ав­томобілів також не впливає на право на субсидію. Беруть до уваги офіційний дохід з цього майна", – зазначили в уряді.
Важливий момент – субси­дія може бути призначена тіль­ки за місцем реєстрації, отже ви не зможете мати субсидію на кількох квартирах одночасно.
Також на оформлення суб­сидії не впливає вартість май­на, отриманого у спадок або у подарунок.
ВИТРАЧАТИ ВСЮ СУБСИДІЮ?
Немає жодної потреби вико­ристовувати комунальні послуги точно зі сумою субсидії. Як­що є можливість заощадити краще скористатися нею.
Економія вигідна з кількох причин: дбайливе ставлення до ресурсів поліпшує екологію; зекономлені гроші можуть бути повернені субсидіантові через монетйзацію субсидій; прийом заявок на монетйзацію субси­дій продовжено до 1 листопа­да згідно з постановою Каб­міну №534 від 23.08.2016. Про цей пункт ми неодноразово вже згадували.
До 1 листопада приймають заявки субсидіантів на повер­нення невикористаних ко­штів: еквівалент вартості 150 кВт електроенергії – максимум 135 грн і еквівалент вартості 100 кубометрів природного газу – максимум 135 грн.
Як зазначає міністр: випа­лювати газ до рівня призначе­ної субсидії не тільки безглуз­до, але і невигідно. Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім'ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім'ї і можуть бути використані в наступні місяці, в тому числі і для погашення обов'язкової частини платежу.
ДІТИ ЗАРЕЄСТРОВАНІ, ТОМУ БАТЬКИ НІЧОГО НЕ ОТРИМАЮТЬ?
Інколи виникає ситуація, ко­ли дорослі діти, хоч і зареєстро­вані з батьками, але прожива­ють в іншому місці. Так, літні батьки переживають, що мо­жуть залишитися без субсидії, адже зарплата дітей перевищує мінімум.
Але правда така, що вони мо­жуть подати на субсидію навіть тоді, якщо з ними зареєстрова­ні дорослі діти. Комісія візьме до уваги документ, в якому бу­де підтверджено тимчасову від­сутність осіб з числа зареєстро­ваних. А якщо вони не зможуть надати необхідний документ, комісія прийме рішення на під­ставі акта обстеження матері­ально-побутових умов прожи­вання сім'ї.
Міністр так прокоментував ситуацію: комісія приймає рі­шення з урахуванням наявно­сті документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. Якщо немає документа – на підста­ві акта обстеження матеріаль­но-побутових умов проживан­ня сім'ї.
ЯКЩО Є БОРГ, ТО СУБСИДІЮ ВІДБЕРУТЬ?
Цей міф почасти правдивий. Якщо маєте борг, який не спла­чуєте понад два місяці, субси­дію вам можуть не призначити.
Але уникнути цього дуже просто: потрібно подати заяву про реструктуризацію боргу; необхідно оплачувати борг хо­ча б частково, але щомісяця. Таким чином держава знімає частину навантаження борж­ника з нього самого і дає змогу вийти із замкнутого кола кому­нальних боргів.
Якщо ви не встигли подати на реструктуризацію, може­те почати оплачувати борг не­великими частинами, щоб ко­місія могла бачити рух коштів на вашому особовому рахунку і подавати на субсидію.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13                     

Немає коментарів:

Дописати коментар