неділя, 8 жовтня 2017 р.

Виправлення в трудовій книжці.



Чи можна на законних підставах виправити неточний запис, внесений до трудової книжки?


Відповідно до ст. 48 КЗпП України, трудова книжка є основним доку­ментом про трудову діяльність пра­цівника. Порядок ведення трудових книжок визначає Кабінет Міністрів України, повідомили в Полтавському обласному центрі зайнятості.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 ро­ку №301 "Про трудові книжки праців­ників" спільним наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції та Міністер­ства соціального захисту населення №58 від 29.07.1993 затверджено Інструкцію про порядок ведення трудових книжок працівників (далі Інструкція).
Відповідно до п. 2.4 Інструкції, усі за­писи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про наго­роди та заохочення вносить власник або уповноважений ним орган після видан­ня наказу (розпорядження), але не пізні­ше тижневого строку, а в разі звільнен­ня – у день звільнення, і вони повинні точно відповідати тексту наказу (розпо­рядження).
Записи виконують акуратно, кулько­вою ручкою або з пером, чорнилом чор­ного, синього або фіолетового кольору і завіряють печаткою запис про звільнен­ня, а також відомості про нагородження та заохочення.
У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про ро­боту, переведення, а також про нагоро­дження та заохочення тощо, виправлен­ня виконує власник або уповноважений ним орган, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов'яза­ний надати працівникові в цьому відпо­відну допомогу.
Згідно з п. 2.9 Інструкції виправлені відомості про роботу, про переведення на іншу роботу, про нагородження й заохо­чення та інше мають цілком відповіда­ти оригіналу наказу або розпорядження.
У разі втрати наказу чи розпоряджен­ня або невідповідності їх фактично вико­нуваній роботі виправлення відомостей про роботу здійснюється на основі ін­ших документів, що підтверджують ви­конання робіт, не зазначених у трудовій книжці. Покази свідків не можуть бути підставою для виправлення занесених раніше записів.
У розділі "Відомості про роботу", "Відомості про нагородження", "Відо­мості про заохочення" трудової книж­ки (вкладки) закреслення раніше внесе­них неточних або неправильних записів не допускається.
Виправлення неправильного або не­точного запису здійснюють таким чи­ном.
В графі 1 – зазначають порядковий номер запису.
В графі 2 – дату внесен­ня запису.
В графі 3 пишуть: "Запис за № таким-то недійсний". Прийнятий за та­кою-то професією (посадою).
У графі 4 повторюють дату і номер наказу (розпо­рядження) власника або уповноважено­го ним органу, запис з якого неправиль­но внесений до трудової книжки.
У такому ж порядку визнається не­дійсним запис про звільнення і переве­дення на іншу постійну роботу в разі не­законного звільнення або переведення, установленого органом, який розгля­дає трудові спори, і поновлення на по­передній роботі або зміни формулю­вання причини звільнення.
Наприклад, пишеться: "Запис за № таким-то є не­дійсним, поновлений на попередній ро­боті". При зміні формулювання причи­ни звільнення пишеться: "Запис за № таким-то є недійсним" звільнений. І за­значається нове формулювання.
У графі 4 в такому разі роблять поси­лання на наказ про поновлення на ро­боті або зміну формулювання причини звільнення.


При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар