середа, 7 вересня 2016 р.

Квітне календула (поради фахівців)



Лікувальна сила календули


Якраз в цю пору квітне календула (або нагідки). Вони є ліком від багатьох недуг.
А як же лікуватися?
Найцінніше в ній – суцвіття, яке містить багато корисних речовин, зокрема: флавоноїди, стероїди, алкалоїди, кумарини, дубильні речовини, каротиноїди. Також у її складі с багато фітонцидів, органічних кислот (аскорбінова, яблучна, саліцилова), глікозиди, сапоніни, вітамін С, калій, кальцій, магній, – розповідає zid.com.ua
Завдяки такому багатому складу ка­лендулу широко застосовують як у на­родній, так і в офіційній медицині.
У народній медицині відзначають її протизапальну, бактерицидну, седативну, антитоксичну, спазмолітичну та сечогінну дії. З квіток календули готують цілющі настої, настоянки, відвари, мазі, олію, які помічні в лікуванні багатьох захворювань травної та серцево-судинної систем.
Застосовують і свіжий сік суцвіть, що вважається ефективним засобом проти стенокардії, гіпертонічної хвороби, ате­росклерозу, неврозу. Крім того, квітки нагідок помічні у разі гастриту, при виразковій хворобі шлунка й дванадця­типалої кишки, при колітах та ентеро­колітах. Зовнішньо її застосовують проти нежитю, запалень прямої кишки, ерозії шийки матки та інш.
ВІДВАРИ, ЩО БОЛЯЧКАМ ЗАВДАДУТЬ УДАРУ
Для зміцнення кровоносних судин. У боротьбі проти гіпертонії та серцевої не­достатності помічним стане такий настій календули: одну столову ложку сиропи 11 и залийте склянкою окропу, настоюйте ЗО хвилин, перецідіть. Приймайте по 0,25 склянки тричі на день до їди. Помічний цей настій і проти холециститу та цирозу печінки (приймати так само).
У разі головного болю, гіпертонії, захворювань травного тракту, аритмії серця, задишки, діє як жовчогінний засіб, для поліпшення сну й підвищення працездатності. Приймати по 20-30 кра­пель настоянки календули тричі на день. Для приготування настоянки в домашніх умовах узяти 20 грамів календули на 100 мілілітрів 70-відсоткового спирту, настоя­ти 2 тижні. Профільтрувати. Також можна скористатися й аптечним препаратом.
Якщо у вас виразка шлунку та дванад­цятипалої кишки, то приготуйте настій з календули. Для цього візьміть одну сто­лову ложку сировини залийте склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, перецідіть, приймайте по 0,25 склянки тричі надень до їди.
Цей настій годиться і в разі жовчно-кам'яної хвороби, його слід приймати по 2 столові ложки тричі на день за 20 хвилин до їди.
ЯКЩО МУЧИТЬ ПЕЧІЯ…
Візьміть одну чайну ложку квіток ка­лендули, залийте склянкою води (бажано джерельною) й залиште настоюватися на 4-6 годин при кімнатній температурі або заваріть сировину 3-5 хвилин у киплячій воді. Протягом дня слід випити невели­ким ковтками 4 склянки цього настою.
ПРИ ГАСТРИТІ
Візьміть дві чайні ложки квіток, залий­те двома склянками окропу, настоюйте 15 хвилин, перецідіть. Випийте протягом дня. Помічний цей засіб і при коліті, ентероколіті та виразці шлунка й два­надцятипалої кишки. За цієї ж проблеми можна взяти по одній столовій ложці квіток календули, ромашки та деревію звичайного. Усе ретельно перемішати. Звечора одну столону ложку суміші заси­пати в термос і залити склянкою окропу. Уранці настій перецідіть. Приймайте по 1 /3 склянки тричі на день за 20 хвилин до їди.  Курс – 3 тижні.
ПРИ ПІДВИЩЕНІЙ КИСЛОТНОСТІ
При цій недузі рекомендовано такий засіб: візьміть по одній столовій ложці квіток ромашки, деревію, календули й кореня лепехи. Усе ретельно перемішайте й залийте 0,5 літра окропу. Накрийте кришкою й настоюйте протягом годи­ни, потім перецідіть. Приймайте по 0,5 склянки тричі на день за 15-20 хвилин до їди.
Курс 2 тижні, потім двотижнева перерва, й знову повторіть.
Коли хвора підшлункова залоза, то для настою слід зробити так: залийте одну столову ложку квіток календули 0,5 літра окропу, настоюйте 30 хвилин, перецідіть. Приймайте по 0,5 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до іди. Курс – 1 місяць. Після місяця перерви курс можна повторити.
ПРИ ПАРАДОНТОЗІ
Візьміть 10 грамів сировини, залийте Склянкою окропу, настоюйте дві години, перецідіть й полощіть ротову порож­нину.
ПРИ АНГІНІ
Візьміть одну столову ложку сухих кві­ток календули, залийте склянкою окропу, настоюйте протягом години, після чого перецідіть. Полощіть горло 2-3 рази на день. Для полоскання підійде й спирто­ва настоянка календули. Для цього одну столову ложку 70-відсоткової спиртової настоянки розчиніть в склянці кип'яченої води.
ПРИ АРИТМІЇ
Візьміть дві чайні ложки суцвіть, залий­те двома склянками окропу, настоюйте одну годину, перецідіть. Приймайте по 0,5 склянки тричі на день.
Свіже потовчене листя та квіти кален­дули застосовують також для компресів та промивань у разі панарицію.
Позбутися бородавок допоможуть свіжі потовчені квіти рослини. Готову масу слід прикласти до бородавки, а зверху наклеїти пластир. Процедуру робити на ніч, доки бородавка не відпаде.

Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13
Використані матеріали із статей газети «Факт»

Немає коментарів:

Дописати коментар