пʼятниця, 2 вересня 2016 р.

Продовжуємо цикл цікавих порад




Яка парасолька найкраща

Прийшла осінь. Наші парасольки потребують заміни. Як не помилитися у виборі? Адже тепер пропозиція величезна. Як вибрати найкращу?
Нема нічого вічного. Особливо це стосується повсякденних речей. Проте хотілось би мати певність, що коли й з парасолем щось станеться, то його принаймні можна буде полагодити. А як з'ясувалося, можливо це не завжди.



ЩОБ СЛУЖИЛА ДОВГО
Дехто думає, що чим дорожча парасолька, тим якісніша. Проте не ціна тут визначальна. Купуючи парасоль, уважно придивіться до конструкції. Якщо весь механізм ретельно схований у центральному стержні й за­паяний, а з куполом його з'єднує лише тоненький подвійний тросик, то такий парасоль, у разі поломки, нести в майстерню даремно. Рано чи пізно трос – а він не дуже надійний обірветься, і весь механізм залишиться "похованим" у трубці. Майстрові до нього не дістатися.
Вибираючи парасоль, спиніться на тих моделях, де механізм (ось його видно по пружинах) розміщений зовні, а отже, доступ­ний для ремонту.
Важливо, з якого матеріалу зроблено спиці. Звичайно, сталеві міцніші від алюмінієвих, але тоді й парасолька важча. Є су­часніші технології – в одній спиці поєднано сталеву і пластма­сову частини або алюміній й скловолокно, що додає їй особли­вої міцності й стійкості.
Останній писк – сталеві спиці з титановим напилюванням, кінці яких виготовлено з вуглепластику. Каркас такої парасоль­ки краще опирається вітру. А ще придивіться до того, чи не вид­но слідів іржі на спицях. У якісних парасольках таке неможли­во.
Добре, якщо спиці в місцях згину надійно заклепані, бо через розкривання-закривання згодом у цих місцях заклепки відпадають. Утім цю поломку ремонтують.
Також потрібно купувати механічні парасолі, що розкриваються і закри­ваються вручну або ж натисканням на ручку – напівавтомати. Не такі надійні ті, що розкриваються кнопкою, – автоматичні. Аті, що і розкриваються, і закриваються натисканням кнопки, хоч і дорожчі, ще менш надійні.
До речі, кількість складань теж важ­лива. Для довшої експлуатації варто брати таку, що складається у два рази, а не у три чи чотири. І не думайте, що, склавшись учетверо, парасоля стає набагато меншою. Аж ніяк – тоді вона грубша, до того ж дуже втрачає у міцності.
Звичайно, досить надійні й прості в користуванні парасолі-ціпки. Але вони громіздкі, тому багато хто віддає перевагу тим, що складаються і легко вміщаються у сумці.
Тож, вибираючи з різних варіантів, керуйтеся принципом: чим простіша конструкція, тим вона надійніша; мен­ше "наворотів" – менше й деталей, які можуть зламатися.
Що ж стосується кількості спиць, а їх буває від 8 до 32, то цілком досить парасолі на 8 – 16 спиць.
Зверніть увагу й на тканину, з якої пошитий парасоль. Найчастіше нині ви­користовують нейлон, епонж і поліестер – якість цих матеріалів зростає у назва­ному порядку.
Найдешевші моделі обтягнуті нейло­ном – на дотик він цупкіший, проте невибагливий і служить довго. Поліестер, виготовлений під шовк або атлас, вишуканіший на вигляд, але менш міцний.
Дорогі моделі "одягають" у поліестер із додаванням сатину. Таку тканину можна розпізнати, глянувши на світло. Ви побачите переплетіння ниток. Дуже міцний і надійний матеріал.
Епонж – японська тканина, що нагадує плащівку. На куполі з епонжу вода не затримується, скочується кра­пельками донизу.
Тефлонове просочення – останній писк моди. На такому куполі вода теж не затримується, але, на відміну віл епонжу, тефлонова тканина набагато м'якша і тонша.
ЩОБ ПОДОБАЛАСЯ
Вибираючи парасоль, ми зважаємо не тільки на його практичність, якість та ціну, але й на вигляд.
Вибір парасоль для чоловіків мен­ший: чорні, темно-коричневі, мокрого асфальту, картаті, смугасті.
Серед жіночих популярні парасолі з купонних тканин – однотонним верхом купола, прикрашеним по краях малюнком-віночком. Останнім часом часто купують дуже яскраві парасольки – рожеві, помаранчеві, салатові, жовтогарячі. Ними їхні власники ніби намагаються розігнати осінню депресію у сльотавий і похму­рий день.
Популярні й парасольки-"хамелеони", купол яких виготовлено з перламутрових тканин, які під різним кутом зору змінюють відтінок. А також двоколірні, у яких колір купола ззовні й зсередини різний.
Цікаві однотонні парасольки, на яких під дощем проявляється малю­нок – геометричні візерунки, пальми або смішні собачки, мишки, котики. Побачити зразок малюнка можна на коробці, у якій такі парасольки про­дають.
Для дітей вибір парасольок не мен­ший: різнобарвні, з малюнками, прозорі. А ось опуклі парасольки з вушками не дуже практичні – для максимального захисту від дощу краще підходять парасольки з пологішим ку­полом. Вибір ручки залежить передусім від вашого смакуй гаманця. Парасолі з дерев'яною ручкою, звичайно, гарніші, але й дорожчі, ніж з пластмасовою.
ЗВІДКИ ТИ, ПАРАСОЛЬКО?
Від країни-виробника і ціни міцність парасольки не залежить. Звичайно, ті з них, що продаються на вуличних ятках і коштують 15 гривень, виходять із ладу частіше.
Більшість парасольок привозять до нас із Китаю. Власники німецьких, англійських або італійських моделей можуть не дуже тішитися – у їхніх парасолях теж китайський родовід.
У Китаї нині зосереджено 90% світо­вого виробництва парасолів. Солідні європейські фірми не гребують замов­ляти китайцям виробництво тканин і складання каркасів. З численних іно­земних фірм, що працюють на нашо­му ринку, найвідоміші "Happy Rain" (Німеччина), "Три слони" (Японія) і "Fulton" (Великобританія).
                      
Г.Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13

Немає коментарів:

Дописати коментар