четвер, 13 жовтня 2016 р.

Якщо у вас алергія на хімічні мийні засоби.



Горіх замість прального порошку


Горіхи мають найширший спектр застосування завдяки вмісту натуральних рослин­них сполук сапонінів. Найбільша кількість цих ре­човин міститься саме в шка­ралупі "мильного" горіха, тому перед використанням їх можна подрібнити або на­віть зробити з них порошок, розповідає epochtimes.com. uа.
Якщо у вас алергія на хімічні мийні засоби, то їх можна замінити ефективними домашніми засобами. Якими ж саме?
Прання ручне й машинне, миття посуду, прибирання квартири, особиста гігієна – з усіма цими завданнями чудово впораються "мильні" горіхи замість прального порошку.
Є кілька способів одержання мильного засобу з горішків:

СПОСІБ №1 – МИЛЬНИЙ РОЗЧИН
У полотняний мішечок (за­звичай продається разом із горішками) покласти цілі го­ріхи, подрібнену шкаралупку або порошок із горіхової шка­ралупи. Мішечок зав'язати, опустити в гарячу воду (близь­ко 40°С) і стискати, як губку, до утворення піни (ручне пран­ня). Після прання мішечок зі шкаралупою висушити або за­морозити: її можна використо­вувати ще чотири-п'ять разів, доки вона буде давати достатньо піни.
Для прання в машині мі­шечок із горіхами просто покла­сти в барабан разом із білизною і не діставати до закінчення ци­клу прання (включно з полос­канням). Після прання міше­чок також можна висушити й використовувати повторно.

СПОСІБ №2 – МИЛЬНИЙ ВІДВАР
Десяток подрібнених горіш­ків залити літром води. Довести до кипіння, кип'ятити півго­дини. Будьте уважні: під час кипіння рівень відвару буде підвищуватися. Потім остудіть та процідіть через марлю. Одер­жаний мильний відвар буде схо­жий на рідке мило. Зберігати в холодильнику до І5днів.
Використовувати такий відвар можна, як шампунь, рідке ми­ло, гель для тіла, засіб для при­бирання будинку (зменшити можна, як шампунь, рідке мило, гель для тіла, засіб для при­бирання будинку (зменшити концентрацію відвару, розвів­ши його водою) і як репелент.
Щоб зробити відвар більш мильним і концентрованим, на літр води потрібно не менш як 20 – 30 горіхів. Концентрацію мильного відвару також можна збільшити, якщо проварити горіхи кілька разів.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСОБІВ НА ОСНОВІ "МИЛЬНИХ" ГОРІХІВ
Горіхи містять тільки нату­ральні речовини, тому за будь-якого способу приготування мийного засобу з горіхів піни буде не так багато, ніж від про­мислових засобів. Але це зовсім не означає, що очищувальні властивості горіхів гірші.
Кількість горіхів, які по­трібно використати, залежить від багатьох факторів: твердості води (чим твердіша – тим тре­ба більше горіхів), температу­ри води (не миляться в хо­лодній), кількості та ступеня забрудненості тощо. Усе це підбирається індивідуально.
Для поліпшення аромату (іноді горіхи надають розчину слабо-кислуватого запаху ягід) додайте кілька крапель будь-якої ефірної олії.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13           


Немає коментарів:

Дописати коментар