Калина
– лікар
Якщо на дачі росте кущ калини?
Калина – рослина-лікар, рослина-символ,
рослина-легенда. Усе в ній – чи то кора, гілки, чи то білі квіти або
яскраво-червоні ягоди – цілюще.
Калину називають одвічним символом України. Одне з
прислів'їв каже: "Без верби й калини нема України", підкреслюючи тим
самим значущість для нашого народу цих двох рослин, які за довгі століття стали
вірними супутниками людини.
Хоч у калини гіркі ягоди, але вони живлять і дають
силу та здоров'я тим, хто любить і шанує рідну землю.
Здавна без калини не обходилося жодне весілля або
обряд, пов'язаний із народженням дитини. Гілочка червоної калини символізувала
здоров'я, красу, рідну землю. Для нашого народу калина – це і оберіг, і цінні
ліки.
Якщо говорити про лікувальні властивості калини,
то вони справді унікальні. Усі частини цієї рослини – кора, ягоди, квіти,
гілки, кісточки – цілющі.
У калині багато вітамінів, мінералів та інших
корисних речовин. її ягоди містять: магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь,
марганець, цинк та інші мікроелементи, вітаміни. А, С, Е, Р, К, дубильні
речовини, органічні кислоти, пектини й таніни, ефірні та жирні олії,
фітостерини, смолоподібні ефіри. У складі цієї рослини валеріанова, мурашина,
лінолева, оцтова, масляна, олеїнова, церотинова кислоти. У ягодах калини на
70 відсотків більше вітаміну С, ніж у лимоні.
Та саме глікозид вібурнін найцінніший у ягодах
калини: він має цілющі властивості та надає їм гіркуватого смаку.
Завдяки такому багатому складу калина допомагає
впоратися з лікуванням і профілактикою безлічі хвороб. її застосовують:
• при застуді, кашлі, бронхіті, ангіні, тонзиліті,
запаленні легенів;
• для відновлення втраченого голосу (відвар
квітів);
• при спазмах кровоносних судин, гіпертонії (знижує
рівень кров'яного тиску);
• для зниження рівня холестерину в крові;
• для поліпшення стану крові. Плоди калини –
найкращий кровотворний засіб серед лікарських рослин;
• у лікуванні цукрового діабету;
• при внутрішніх кровотечах, особливо маткових,
застосовують кору калини;
• у лікуванні псоріазу, алергодерматиту тощо –
зовнішньо;
• для очищення кишківника від накопичених
токсичних речовин і нормалізації роботи травного тракту;
• як седативний, сечогінний і жовчогінний засіб;
• для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої
кишки, при коліті, хворобах печінки;
• для профілактики авітамінозу і швидкого
відновлення після тривалої хвороби;
• як спазмолітичний засіб (кора);
• при неврозах та інших нервових розладах, стресі й
депресії.
Користь цієї рослини важко переоцінити. У
наступній статті ми детально розповімо, як правильно заготовити ягоди й кору
калини, а також наведемо рецепти приготування корисних ліків із калини.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13
Немає коментарів:
Дописати коментар