вівторок, 11 жовтня 2016 р.

Цікавинки про калину



Калина – лікар


Якщо на дачі росте кущ калини?
Калина – рослина-лікар, рослина-символ, рослина-легенда. Усе в ній – чи то кора, гілки, чи то білі квіти або яскраво-червоні ягоди – цілюще.
Калину називають одвічним симво­лом України. Одне з прислів'їв каже: "Без верби й калини нема України", підкреслюючи тим самим значущість для нашого народу цих двох рослин, які за довгі століття стали вірними супут­никами людини.
Хоч у калини гіркі ягоди, але вони живлять і дають силу та здоров'я тим, хто любить і шанує рідну землю.
Здавна без калини не обходилося жо­дне весілля або обряд, пов'язаний із на­родженням дитини. Гілочка червоної калини символізувала здоров'я, красу, рідну землю. Для нашого народу кали­на – це і оберіг, і цінні ліки.
Якщо говорити про лікувальні власти­вості калини, то вони справді унікальні. Усі частини цієї рослини – кора, яго­ди, квіти, гілки, кісточки – цілющі.
У калині багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. її ягоди містять: магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь, марганець, цинк та інші мікроелементи, вітаміни. А, С, Е, Р, К, дубильні речовини, органічні кислоти, пектини й таніни, ефірні та жирні олії, фітостерини, смолоподібні ефіри. У складі цієї рослини валеріанова, мура­шина, лінолева, оцтова, масляна, олеї­нова, церотинова кислоти. У ягодах ка­лини на 70 відсотків більше вітаміну С, ніж у лимоні.
Та саме глікозид вібурнін найцінніший у ягодах калини: він має цілющі власти­вості та надає їм гіркуватого смаку.
Завдяки такому багатому складу ка­лина допомагає впоратися з лікуванням і профілактикою безлічі хвороб. її за­стосовують:
• при застуді, кашлі, бронхіті, ан­гіні, тонзиліті, запаленні легенів;
• для відновлення втраченого голо­су (відвар квітів);
• при спазмах кровоносних судин, гіпертонії (знижує рівень кров'яного тиску);
• для зниження рівня холестерину в крові;
• для поліпшення стану крові. Пло­ди калини – найкращий кровотворний засіб серед лікарських рослин;
• у лікуванні цукрового діабету;
• при внутрішніх кровотечах, особ­ливо маткових, застосовують кору ка­лини;
• у лікуванні псоріазу, алергодерматиту тощо – зовнішньо;
• для очищення кишківника від на­копичених токсичних речовин і нор­малізації роботи травного тракту;
• як седативний, сечогінний і жов­чогінний засіб;
• для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, при коліті, хворобах печінки;
• для профілактики авітамінозу і швидкого відновлення після тривалої хвороби;
• як спазмолітичний засіб (кора);
• при неврозах та інших нервових розладах, стресі й депресії.
Користь цієї рослини важко пере­оцінити. У наступній статті ми деталь­но розповімо, як правильно заготовити ягоди й кору калини, а також наведемо рецепти приготування корисних ліків із калини.

         При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13             


Немає коментарів:

Дописати коментар