неділя, 9 жовтня 2016 р.

Чи то правда, що наше здоров’я залежить від погоди?



Правда і міфи про вплив погоди на здоров'я


Чи може холод спричинити проблеми із серцем, магнітні бурі біль голови, а сира погода загострення ревматизму? Учені спробували відокремити міфи від фактів, і ось що з цього вийшло.
Наш настрій залежить від погоди це відомо багатьом і не потребує до­казів.
Але як бути з іншими феноменами, які відносять до розряду народних при­кмет? Результати, одержані внаслідок проведених досліджень, не залишають сумнівів: наш організм реагує навіть на незначні зміни в атмосфері.
І хоча багато які з цих феноменів те не до кінця вивчені й потребують нау­кових доказів, ми поговоримо про найвідоміші.
ФЕНОМЕН №1 ПРОБЛЕМИ ІЗ СЕРЦЕМ ЧЕРЕЗ ХОЛОД
Узимку не тільки зростає захворю­ваність на грим та ГРЗ, а й підвищується ризик серцевих нападів. Так, у порів­нянні з літом або весною, узимку смертність від серцево-судинних хвороб підвищується на 40 відсотків.
Як показує дослідження вчених з ме­дичного коледжу університету Пенсіль­ванії, ризик зростає ще більше, ніж від фізичного навантаження на відкритому повітрі, наприклад, під час прибиран­ня снігу. Холод підвищує артеріальний тиск, а це, своєю чергою, збільшує ри­зик серцевого нападу. Під час фізичного навантаження підвищується потреба організму в кисні, ми починаємо вди­хати більше повітря.
ФЕНОМЕН №2 – МАГНІТНІ БУРІ Й БІЛЬ ГОЛОВИ
Учені з японського медичного уні­верситету Доккіо досліджували вплив сонячної активності на здоров'я. Осо­бливо їх цікавило, чи справді магнітні бурі здатні викликати біль голови й за­гальне погіршення самопочуття.
Дослідники попросили 28 учасників експерименту вести щоденник болю протягом року. Пацієнти потерпали від мігрені. Потім учені порівняли записи пацієнтів із даними сусідньої метео­станції й виявили, що падіння атмо­сферного тиску викликало в учасників експерименту погіршення самопочут­тя.
У процесі іншого дослідження ви­явили залежність стрибків атмосфер­ного тиску і збільшення продажів бо­лезаспокійливих засобів. За припущен­нями вчених, падіння атмосферного тиску призводить до порушення робо­ти вестибулярного апарату. За цим ідуть напади запаморочення й біль голови.
ФЕНОМЕН №3 – ВОГКА ПОГОДА Й БІЛЬ У СУГЛОБАХ
Ревматизм посилюється у вогку по­году – цю поширену думку вчені віднесли до розряду міфів. Хоча є бага­то історій про зв'язок між дощовою, вітряною погодою і запаленням суг­лобів, але цей феномен не має науко­вого підтвердження. Учені проана­лізували результати дев'ятьох дослі­джень, що стосуються впливу погоди на загострення ревматоїдного артриту. У підсумку не виявили жодного випадку, що б стабільно повторювався. Тоді звідки береться ця гіпотеза?
Як припускають учені, причина в пе­реконаності наперед. Якщо ви впев­нені, що дощ викликає біль у суглобах, то ви якраз і запам'ятаєте саме ті до­щові дні, коли погіршувалося самопо­чуття. І проігноруєте ті, коли все було добре.
Але деякі дослідники не вважають ці висновки остаточними і припускають, що у зв'язку між вогкою погодою і бо­лем у суглобах було враховано не всі фактори. Наприклад, чи були пацієнти на вулиці, чи вдома, що вони робили і як були одягнені.
        
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар