вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Розпорядок дня першокласника



Поради батькам


Якщо Ваша дитина у першому класі. Як звикнути до нового розпорядку дня? Чи все ви робите правильно?
Ми, дорослі розуміємо важливість правильного розпорядку дня й організації часу. Для школярів, починаючи з першого класу, також важливо правильно планувати час. Батькам слід скласти певний розпорядок дня для свого першокласника і щодня стежити, щоб дитина його дотримувалася.
Усім відомо, що правильний розпорядок дня привчає до відповідальності, терпіння та вміння планувати. Також він надзвичайно важливий для майбутнього здоров’я дитини, тому що, тільки тоді можна бути впевненим, що їй не загрожує перевтома.
Головним у розпорядку дня першокласника е правильне чергування фізичної активності, відпочинку й виконання домашніх завдань.
ПРАВИЛЬНО ПЛАНУЄМО СОН
Дуже важливим фактором, що впли­ває на розумову та фізичну активність, є сон. Дітям молодшого шкільного віку варто спати 1011 годин на добу. Першокласники, які лягають за графіком, швидше засинають, адже в певний час у них, за звичкою, починає спрацьовувати режим гальмування. І навпаки, ті, хто не дотримується ре­жиму дня. важче засинають, і вранці це віддзеркалюється на їхньому загально­му самопочутті. Лягати спати дітям 6 – 7 років потрібно о 21.00 –21.15.
Не можна дозволяти перед сном грати в комп'ютерні й рухливі ігри, а також переглядати фільми, не призначені для цього віку (наприклад, жахи). Нетривала спокійна прогулянка й провітрювання кімнати сприяють швидкому засинанню та спокійному сну.
ХАРЧУВАННЯ
Діти в дитячих садках звикають їс­ти точно за графіком, тому за кілька хвилин до часу вживання їжі в них у мозку збуджується харчовий центр, у них з'являється відчуття голоду. Якщо вдома малята зазвичай харчувалися за принципом "там шматочок, тут шма­точок", вони будуть їсти, коли дадуть. Звідси – переїдання, ожиріння й огрядність. їжа в точно відведений час краще засвоїться завдяки тому, що до потрібної години в дітей виробляються травні ферменти, які допоможуть у її розщепленні.
ПЛАНУЄМО ФІЗИЧНУ АКТИВНІСТЬ
Для правильного розвитку важлива фізична активність. День потрібно планувати так, щоб у маляти вранці була можливість зробити зарядку, вдень – погуляти на свіжому повітрі, погратися, а ввечері, під час ви­конання домашніх завдань, робити невеличкі фізкультхвилинки. Але потрібно враховувати, що фізичне перезбудження може стати перешко­дою для навчання, а також причиною важкого засинання в дітей.
Не забуваймо про прогулянки. Про­гулянка на свіжому повітрі має три­вати від 45 хвилин до 3 годин щодня. Частину цього часу треба відводити на рухливі ігри.
РОЗУМОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ
У перших класах не варто наван­тажувати дітей додатковими розумо­вими вправами. їм цілком достатньо домашніх завдань. У середньому діти молодшого шкільного віку на вико­нання завдань удома мають витрачати від 1 до 1,5 години.
Не варто садити дитину викону­вати домашні завдання відразу після приходу зі школи, але й відкладати до ночі також не слід. Відразу після обіду дитина повинна відпочивати: гратися, гуляти, виконувати домашні доручення. Пізно ввечері мозок уже не здатний оптимально сприймати будь-який матеріал, організм готується до відпочинку, тому важко буде вивчити вірш або написати кілька гачків. Най­кращий час для виконання домашніх завдань - 15.30- 16.00.
Найважче перші два місяці, доки ваша дитина звикне до такого розпорядку, а далі вона буде більш організованою та дисциплінованою й сама вже буде зна­ти, коли і що їй робити.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар