Коли найкраще споживати кавуни: влітку чи восени?
Цього року в Україні зібрали
гарний урожай кавунів. Крім того, цьогорічні плоди вирізняються якістю і смаком
– вони і без нітратів, і значно солодші, ніж зазвичай, зазначає ТСН.
Як пояснюють аграрії, нинішні
кавуни вирощені у природному середовищі, а не у теплицях, тож набагато
корисніші й смачніші. Так, учений-аграрій Володимир Харібо закликає українців у
цей період наїдатися кавунами, адже це найсприятливіший період.
ЧИМ КОРИСНИЙ КАВУН
1. ПІДТРИМУЄ ЗДОРОВ'Я ПЛОДУ ТА ІМУНІТЕТ
Вітамінів у кавуні загалом небагато,
крім одного – фолієвої кислоти (вітамін В,). Вона бере участь в кровотворенні,
перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи
нормальному утворенню і функціонуванню білих кров'яних тілець
— лейкоцитів, а також відіграє
важливу роль під час вагітності
— регулює формування нервових
клітин ембріона, що вкрай потрібно для його нормального розвитку. Тому кавун
корисний всім і просто незамінний для вагітних і тим, хто планує незабаром
народжувати дітей.
2. ВИМИВАЄ ПІСОК
Мало хто зупиняється на одній
кавуновій скибці. Отож сечогінний ефект кавуна відомий усім. Про цю його
властивість варто пам'ятати тим, хто хоче очиститися. Так званий метод
кавуново-водних поштовхів, коли людина щодня впродовж 4 – 5 днів з'їдає близько
2 кг кавуна натщесерце, можна двома заходами – вранці та вдень, – відомий
спосіб вимивати пісок з нирок.
3. ПОЛІПШУЄ КОЛІР ОБЛИЧЧЯ І НОРМАЛІЗУЄ ВИПОРОЖНЕННЯ
Кавун виганяє не тільки пісок з
нирок, він сприяє звільненню застійної жовчі. Отож гарний колір обличчя, а
також нормальне випорожнення наступного дня після "кавунотерапії"
вам забезпечені.
4. ВИВОДИТЬ ЗАЙВИЙ ХОЛЕСТЕРИН
Кавун багатий на клітковину, яка
сприяє виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватцівт. зв.
хвороби старості – атеросклерозу.
5. СПРИЯЄ СХУДНЕННЮ
Кавун – одна з тих страв, яка
підходить для розвантажувальних днів, котрі зазвичай практикують для
поліпшення самопочуття і схуднення (способів декілька, їх об'єднують під
назвою "кавунова дієта"), їх можна практикувати від двох разів на
тиждень до одного разу на 10 днів.
У розвантажувальний день треба
з'їдати тільки 1,5 – 2 кг кавуна, розділивши цю дозу на 5 разів. Варіант для
тих, хто насилу переносить голод, – їсти кавун з чорним хлібом (він до того ж
хороший абсорбент).
6. ДОПОМАГАЄ ПРИ КОЛІТІ
У народній медицині відомий
спосіб лікування коліту – запалення товстого кишечника — настоєм з кавунових
шкірок. Щоб його приготувати, візьміть 80 – 100 г сухих кавунових шкірок,
залийте 500 мл окропу й дайте настоятися до охолодження. Пийте по 0,5 склянки 4
– 5 разів на день.
НА ЗАМІТКУ
Ознаки стиглого кавуна – глухий
звук при поплескуванні його долонею й жовта пляма на боці. Не купуйте тріснутий
кавун – швидко зіпсується. Тримайте кавун в холодильнику. Якщо він не
розрізаний, то може пролежати там до двох тижнів. А ось розрізаний краще
з'їсти протягом доби.
При
підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар