субота, 1 жовтня 2016 р.

Наїдайтеся кавунами саме тепер!






Коли найкраще споживати кавуни: влітку чи восени?


Цього року в Україні зібрали гарний урожай кавунів. Крім того, цьогорічні плоди вирізняються якістю і смаком – вони і без нітратів, і значно солодші, ніж зазвичай, зазначає ТСН.
Як пояснюють аграрії, нинішні кавуни вирощені у природ­ному середовищі, а не у теплицях, тож набагато корисніші й смачніші. Так, учений-аграрій Володимир Харібо закликає українців у цей період наїдатися кавунами, адже це най­сприятливіший період.
ЧИМ КОРИСНИЙ КАВУН
1. ПІДТРИМУЄ ЗДОРОВ'Я ПЛОДУ ТА ІМУНІТЕТ
Вітамінів у кавуні загалом не­багато, крім одного – фолієвої кислоти (вітамін В,). Вона бере участь в кровотворенні, пере­шкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормаль­ному утворенню і функціону­ванню білих кров'яних тілець
— лейкоцитів, а також відіграє важливу роль під час вагітності
— регулює формування нерво­вих клітин ембріона, що вкрай потрібно для його нормального розвитку. Тому кавун корисний всім і просто незамінний для вагітних і тим, хто планує неза­баром народжувати дітей.
2. ВИМИВАЄ ПІСОК
Мало хто зупиняється на од­ній кавуновій скибці. Отож се­чогінний ефект кавуна відомий усім. Про цю його властивість варто пам'ятати тим, хто хоче очиститися. Так званий метод кавуново-водних поштовхів, коли людина щодня впродовж 4 – 5 днів з'їдає близько 2 кг кавуна натщесерце, можна дво­ма заходами – вранці та вдень, – відомий спосіб вимивати пісок з нирок.
3. ПОЛІПШУЄ КОЛІР ОБЛИЧЧЯ І НОРМАЛІЗУЄ ВИПОРОЖНЕННЯ
Кавун виганяє не тільки пісок з нирок, він сприяє звіль­ненню застійної жовчі. Отож гарний колір обличчя, а також нормальне випорожнення на­ступного дня після "кавунотерапії" вам забезпечені.
4. ВИВОДИТЬ ЗАЙВИЙ ХОЛЕСТЕРИН
Кавун багатий на клітковину, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватцівт. зв. хвороби старо­сті – атеросклерозу.
5. СПРИЯЄ СХУДНЕННЮ
Кавун – одна з тих страв, яка підходить для розвантажу­вальних днів, котрі зазвичай практикують для поліпшення самопочуття і схуднення (спо­собів декілька, їх об'єднують під назвою "кавунова дієта"), їх можна практикувати від двох разів на тиждень до одно­го разу на 10 днів.
У розвантажувальний день треба з'їдати тільки 1,5 – 2 кг кавуна, розділивши цю дозу на 5 разів. Варіант для тих, хто на­силу переносить голод, – їсти кавун з чорним хлібом (він до того ж хороший абсорбент).
6. ДОПОМАГАЄ ПРИ КОЛІТІ
У народній медицині відо­мий спосіб лікування коліту – запалення товстого кишеч­ника — настоєм з кавунових шкірок. Щоб його приготу­вати, візьміть 80 – 100 г сухих кавунових шкірок, залийте 500 мл окропу й дайте настоятися до охолодження. Пийте по 0,5 склянки 4 – 5 разів на день.
НА ЗАМІТКУ
Ознаки стиглого кавуна – глухий звук при поплескуванні його долонею й жовта пляма на боці. Не купуйте тріснутий кавун – швидко зіпсується. Тримайте кавун в холодиль­нику. Якщо він не розрізаний, то може пролежати там до двох тижнів. А ось розрізаний кра­ще з'їсти протягом доби.
         При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар