Що треба, щоб мати добру пам’ять?
Наш головний мозок – біохімічна лабораторія. Для того, щоб біохімічні
реакції відбувались якнайкраще, нам потрібно постійно поповнювати організм
поживними речовинами (нутріснтами). Речовини, які позитивно впливають на
обмінні процеси в організмі та с невід'ємною частиною цих реакцій, ми звикли
називати вітамінами й мікроелементами.
А тепер докладніше проте, які продукти
необхідні нашому мозку для повноцінної роботи, та як ми можемо коригувати те,
що їмо, щоб почуватися бадьорішими й врівноваженішими.
ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ
Високий вміст лецитину в горіхах
активізує роботу головного мозку. Бо волоські горіхи: протидіють старінню
мозку, покращують пам'ять і здатність до концентрації, активізують усі
розумові процеси, допомагають довше витримувати розумове напруження,
поповнюють запас вітаміну С.
Денна норма: 5 горіхів (невелика
жменя) покриває вашу добову потребу в лецитині, вітаміні С та інших корисних
нутрієнтах. Цього достатньо, щоб отримати бажаний ефект, але ще не досить, щоб
набрати зайву вагу. Волоські горіти – дуже поживний і калорійний продукт. Якщо
у вас ожиріння або ви мрієте скинути зайву вагу, 5 волоських горіхів – ваша
добова межа.
КАКАО
Какао – чудовий продукт. Ароматний,
ситний, корисний. Він містить антиоксиданти – захищає клітини
мозку від дії вільних радикалів,
прискорює обмінні процеси в головному мозку, попереджає дегенеративні зміни.
Денна норма: лікарі не радять захоплюватися цим напоєм. Треба знати норму. Для
дорослих і дітей – це 1 – 2 чашки, для літніх людей – 1 чашка какао надень. Какао, хоч і не шоколад, але теж досить калорійний
продукт. У 100 грамах какао міститься
приблизно 400 кілокалорій. Ще один важливий
момент – все вищесказане стосується
лише натурального, якісного какао, а не його "стимуляторів",
нашпигованих барвниками, ароматизаторами та іншими хитрощами для додавання
неприродно насиченого кольору або смаку.
ШПИНАТ
Шпинат багатий лютеїном – природною сполукою, що захищає клітини
головного мозку від пошкоджень. Також шпинат покращує пізнавальні здібності
мозку, тобто здатність до вивчення нового, запам'ятовування, аналізу і
відтворення. Тепер ви знаєте, – о приготувати на сніданок школяреві чи
студентові.
Денна норма: шпинат – унікальний продукт. Він дуже корисний і абсолютно
не калорійний, тому будемо говорити не про верхню, а про нижні межі норми
споживання, тобто скільки мінімально потрібно з'їдати шпинату щодня, щоб в
організм потрапила достатня кількість корисних речовин. Наша відповідь – від 250 грамів на день.
Але! Чим більше – тим краще. Ви можете додавати шпинат у салати,
яєчню, сендвічі або просто подавати до гарніру. Ця рослина принесе вам користь
при мінімумі калорій. У 100 грамах шпинату міститься лише 20 кілокалорій.
МОРСЬКА РИБА
Риба – справжнє "золоте
джерело" для нашого мозку та організму в цілому. Тут і йод, і незамінні
ненасичені жирні кислоти омега-3, і цінний білок. Найбільше корисних омега-3
поліненасичених кислот міститься в рибі групи лососевих, звичайному оселедці,
тунці, трісці та анчоусах.
Як "бонус" до гострого
розуму та ясної пам'яті, отримаєте здорове серце, судини без атеросклеротичних
бляшок і нормальний рівень холестерину.
Денна норма: лікарі та дієтологи
радять вживати приблизно 100 – 150 грамів морської риби щодня.
ОЛИВКОВА ОЛІЯ
Ідеальне джерело мононенасичених
жирних кислот, а саме – олеїнової кислоти, яка нормалізує ліпідний профіль
крові (вміст холестерину різних фракцій та їх пропорції), допомагає до
старості залишатися при здоровому глузді та твердій пам'яті.
Також оливкова олія багата лінолієвою
кислотою, яка покращує координацію рухів, м'язовий тонус і зір. Крім того,
оливкова олія діє як найпотужніший жовчогінний засіб, у зв'язку з чим людям із
холециститом та іншими хронічними хворобами жовчевого міхура в період загострення
краще звести до мінімуму або зовсім відмовитися від оливкової олії.
Ну і найприємніше – оливкова олія
піклується про вашу шкіру та фігуру, прискорюючи обмін речовин, знижуючи
апетит, сприяючи збереженню молодості та нормального ступеня зволоженості
шкіри.
Денна норма: оливкова олія – калорійний
продукт. Дієтологи рекомендують вживати не більше як 2 столові ложки
оливкової олії на день.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар