пʼятниця, 9 грудня 2016 р.

Щоб мати добру память.



Що треба, щоб мати добру пам’ять?


Наш головний мозок – біохімічна лабораторія. Для того, щоб біохімічні реакції відбувались якнайкраще, нам потрібно постійно поповнювати організм поживними речовинами (нутріснтами). Речовини, які позитивно впливають на обмінні процеси в організмі та с невід'ємною частиною цих реакцій, ми звикли називати вітамінами й мікроелементами.
А тепер докладніше проте, які про­дукти необхідні нашому мозку для повноцінної роботи, та як ми може­мо коригувати те, що їмо, щоб почу­ватися бадьорішими й врівноваженішими.
ВОЛОСЬКІ ГОРІХИ
Високий вміст лецитину в горіхах активізує роботу головного мозку. Бо волоські горіхи: протидіють старінню мозку, покращують пам'ять і здат­ність до концентрації, активізують усі розумові процеси, допомагають дов­ше витримувати розумове напружен­ня, поповнюють запас вітаміну С.
Денна норма: 5 горіхів (невелика жменя) покриває вашу добову по­требу в лецитині, вітаміні С та інших корисних нутрієнтах. Цього достат­ньо, щоб отримати бажаний ефект, але ще не досить, щоб набрати зайву вагу. Волоські горіти – дуже поживний і калорійний продукт. Якщо у вас ожиріння або ви мрієте скинути зайву вагу, 5 волоських горі­хів – ваша добова межа.
КАКАО
Какао – чудовий продукт. Арома­тний, ситний, корисний. Він містить антиоксиданти – захищає клітини
мозку від дії вільних радикалів, при­скорює обмінні процеси в головно­му мозку, попереджає дегенеративні зміни. Денна норма: лікарі не радять захоплюватися цим напоєм. Треба знати норму. Для дорослих і дітей це 1 2 чашки, для літніх людей 1 чашка какао надень. Какао, хоч і не шоколад, але теж досить калорійний продукт. У 100 грамах какао місти­ться приблизно 400 кілокалорій. Ще один важливий момент – все вище­сказане стосується лише натураль­ного, якісного какао, а не його "сти­муляторів", нашпигованих барвни­ками, ароматизаторами та іншими хитрощами для додавання неприро­дно насиченого кольору або смаку.
ШПИНАТ
Шпинат багатий лютеїном – при­родною сполукою, що захищає клі­тини головного мозку від пошко­джень. Також шпинат покращує пі­знавальні здібності мозку, тобто зда­тність до вивчення нового, запам'я­товування, аналізу і відтворення. Тепер ви знаєте, – о приготувати на сніданок школяреві чи студентові.
Денна норма: шпинат – унікаль­ний продукт. Він дуже корисний і аб­солютно не калорійний, тому буде­мо говорити не про верхню, а про нижні межі норми споживання, то­бто скільки мінімально потрібно з'їдати шпинату щодня, щоб в орга­нізм потрапила достатня кількість корисних речовин. Наша відповідь – від 250 грамів на день.
Але! Чим більше – тим краще. Ви можете додавати шпинат у салати, яєчню, сендвічі або просто подава­ти до гарніру. Ця рослина принесе вам користь при мінімумі калорій. У 100 грамах шпинату міститься лише 20 кілокалорій.
МОРСЬКА РИБА
Риба – справжнє "золоте джере­ло" для нашого мозку та організму в цілому. Тут і йод, і незамінні ненасичені жирні кислоти омега-3, і цін­ний білок. Найбільше корисних оме­га-3 поліненасичених кислот місти­ться в рибі групи лососевих, звичай­ному оселедці, тунці, трісці та анчо­усах.
Як "бонус" до гострого розуму та ясної пам'яті, отримаєте здорове се­рце, судини без атеросклеротичних бляшок і нормальний рівень холес­терину.
Денна норма: лікарі та дієтологи радять вживати приблизно 100 – 150 грамів морської риби щодня.
ОЛИВКОВА ОЛІЯ
Ідеальне джерело мононенасичених жирних кислот, а саме – олеї­нової кислоти, яка нормалізує ліпі­дний профіль крові (вміст холесте­рину різних фракцій та їх пропорції), допомагає до старості залишатися при здоровому глузді та твердій па­м'яті.
Також оливкова олія багата лінолієвою кислотою, яка покращує ко­ординацію рухів, м'язовий тонус і зір. Крім того, оливкова олія діє як найпотужніший жовчогінний засіб, у зв'язку з чим людям із холецисти­том та іншими хронічними хвороба­ми жовчевого міхура в період загост­рення краще звести до мінімуму або зовсім відмовитися від оливкової олії.
Ну і найприємніше – оливкова олія піклується про вашу шкіру та фігуру, прискорюючи обмін речо­вин, знижуючи апетит, сприяючи збе­реженню молодості та нормального ступеня зволоженості шкіри.
Денна норма: оливкова олія – ка­лорійний продукт. Дієтологи рекоме­ндують вживати не більше як 2 сто­лові ложки оливкової олії на день.

         При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар