середа, 14 грудня 2016 р.

Субсидії вріжуть




Навіщо? Невже у нас грошей побільшало?


За словами директора департаменту Мінсоцполітики Віталія Музиченка, субсидії оформили вже сім мільйонів домогосподарств.
Аби скоротити кількість субсидіантів, уряд має намір підвищити рівень мінімальних зарплат і пенсій, щоб громадяни могли платити за себе самі.
Для решти буде впроваджено модель монетизації субсидій, тобто передбачено грошову ком­пенсацію. Але, як показують дослідження, оде­ржувачі субсидій не схильні економити.
Наприклад, середні щомі­сячні витрати на оплату газу (в тому числі на опалення) в приватних будинках стано­влять 1638 гривень у субсидіантів і 938 гривень у тих, хто платить за себе сам. Та сама картина спостерігається і в багатоквартирних будинках: 949 гривень проти 720 гри­вень.
За словами глави офісу реформ при Міністерстві фінансів Яни Бугримової, існують два базові сценарії монетизації субсидій: на рівні теплокомуненерго і на рівні домогосподарств. У першому випадку компані­ям ТКЕ в грошовій формі виплачуються кошти за субсидіантів, розраховані на підставі соціальних норм споживання, а в другому – кожне домогосподарство отримує гроші на власний рахунок.
У Мінсоцполітики вважа­ють нереальною монетизацію пільг для населення в найближчій перспективі.
Заговорили також і про монетизацію економії, тобто залишків субсидій. У Мінсоцполітики хочуть за­стосувати механізм, коли субсидіант, прикручуючи газ, може накопичити пев­ну суму, а потім направити ці кошти на енергозбере­ження свого будинку, щоб уже в наступний опалюва­льний сезон економити ще більше й отримати ще бі­льше вигоди.

                При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар