четвер, 15 грудня 2016 р.

Як захопити дітей читанням?



П’ять дієвих способів захопити дітей читанням


 Не секрет, що сучасні діти читають дуже мало. Читання може бути для дітей справжньою розвагою, але коли воно подається як обов'язкове навантаження, то може стати нудним або навіть ненависним заняттям.
1.  Зробіть так, щоб діти могли читати те, що їм цікаво. Звісно, можливо, вам хочеться, щоб вони читали Шекспіра чи щось повчально-розвивальне, але погодьтеся, будь-яке читання краще, ніж повна його відсутність.
Читайте разом інструкцію до мобі­льного телефона, енциклопедію про динозаврів або просто дитячий жур­нал із картинками! У будь-якому разі, це набагато краще, ніж годинами про­сиджувати перед телевізором. Нехай діти читають книжки, які їм цікаві, так вони розвиватимуть читацькі навич­ки та ерудицію і поповнюватимуть свій світогляд.
2. Нехай книжки будуть у будинку всюди. Не гримайте їх винятково на книжкових полицях у шафі. Покла­діть декілька книг на журнальний сто­лик – зверху на пульт дистанційного керування телевізором. Нехай на по­личці вашого кухонного куточка, за яким ви проводите сімейні трапези, стоять 4 – 5 книг різної тематики.
На столику біля дитячого ліжка теж не повинно бути порожньо. Покла­діть туди декілька цікавих книжок для вечірнього читання, а також устано­віть якісну настільну лампу, при якій дитина зможе читати після того, як ви вимкнете світло.
Протягом дня, коли ви перебуваєте в полі зору дітей, можна із захоплен­ням перегорнути декілька дійсно ці­кавих книг, діставши їх із ваших кни­жкових полиць. Так ви підвищите шанс того, що дитина вибере собі якусь й почне її з цікавістю читати.
3. Перетворіть читання на гру. По­просіть дитину прочитати книжку, а потім відповісти на запитання про прочитане. Якщо у вас декілька дітей приблизно одного віку, ви можете пе­ретворити це заняття на веселий і ці­кавий конкурс. За кожну правильну відповідь (на не найпростіше запи­тання) вони повинні щось отримати, наприклад, звільнення віл вечірньо­го миття посуду, улюблене частуван­ня або прогулянку в парку. Звісно ж, ви теж повинні прочитати ці книги.
4. Читайте разом з дітьми, навіть перш ніж вони самі навчаться читати. Діти набагато охочіше читають, якщо ви читаєте разом із ними. Це підсилює позитивні почуття від читання та є чудовим способом провести час ра­зом.
Щоб допомогти дітям мислити кри­тично, ставте їм запитання у процесі читання. Нехай вони за чергою з вами беруть книгу в руки та прочитують свою сторінку вголос (якщо вони вже вміють читати). Можете запропонува­ти їм читати всі ті місця, де висловлю­ється певний герой, або читати за ро­лями. Якщо вони ще не вміють читати, просто покажіть картинку й запро­понуйте розповісти про те, що відбу­вається з героями. Скоро вам буде ва­жко відірвати дітей від цього заняття.
5. Складайте й записуйте історії ра­зом із дітьми. Нехай дитина вибере тему, а потім за чергою пишіть із нею по декілька речень, доки не вийде не­велике оповідання. Коли закінчите, попросіть дитину прочитати написа­ну історію вголос.
Якщо у вас декілька дітей, перетво­ріть таке заняття на гру або конкурс на найкращий сюжет, а потім нехай кожний прочитає вголос написану власноруч частину історії. Якщо діти писати ще не вміють, спершу їхні "ав­торські лінії" можете записувати ви. Такий підхід допоможе поповнити словниковий запас і зробить читання цікавішим, тому що діти будуть брати участь у створенні того, що читають.
Кращий спосіб виховати любов до читання – прищепити її дітям у ран­ньому віці. Спробуйте застосувати хоча б декілька з цих порад, і ви здиву­єтесь, наскільки більше вся ваша сі­м'я станс читати.
         При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар