вівторок, 24 січня 2017 р.

Продовжуємо цікаві поради - як брати відпустку?



Як розрахувати відпускні та заробітну плату?


Коли вигідно брати відпустку – у травні чи липні, з понеділка або в якийсь інший день? Відповіді на ці питання залежать від того, що для вас важливіше: побільше погуляти чи отримати більше відпускних.
Дохід працівника в місяць відпуст­ки складається з нарахованих йому:
 1) відпускних;
2) зарплати за фактич­но відпрацьовану в цьому місяці кі­лькість днів (усякі додаткові випла­ти, як то оздоровчі та ін. матдопомоги, ми не враховуємо).
Перша особливість при розрахун­ку відпускних і зарплати: відпускні за один робочий день завжди менші, ніж зарплата, нарахована за цей же день. Чому так? Вся справа в формулі, за якою бухгалтерія розраховує від­пускні.
Середня зарплата за календарний день менша від зарплати за один робочий день. Для розрахунку серед­ньої зарплати дохід, що отримав працівник за останні перед відпусткою 12 місяців, ділять на кількість кален­дарних днів у цьому ж періоді за вирахуванням 11 офіційних святкових і неробочих днів, встановлених Кабінетом Міністрів України (Новий рік, Різдво, Міжнародний жіночий день, два Дні міжнародної солідарності трудящих, День Перемоги, День Консти­туції, День Незалежності, День захисника України, а також Великдень і Трійця).
А ось для розрахунку зарплати за робочий день місяця, в якому людина йде у відпустку, роботодавець не врахо­вує також вихідні дні – суботу та неділю (тобто зарплата працівника за один день становить його оклад, поділений на кількість робочих днів у конкретному місяці).
Наприклад, при зарплаті 3 тис. грн. на місяць серед­ня зарплата за день дорівнюватиме 3200x12:(365-11) при­близно 108,5 грн. (тут ми беремо ідеальний випадок, коли місячний дохід працівника не змінювався у зв'яз­ку з підвищеннями зарплати, відпустками за власний рахунок та іншими обставинами).
А ось зарплата за робочий день у місяць відпустки "плаваюча" й залежить від кількості робочих днів. Причому чим менше в місяці робочих днів, тим більша виходить зарплата за один робочий день.
Тому перше правило таке: якщо для вас важливі гроші, відпустку слід брати в тому місяці, де більше робочих днів.
Друга важлива особливість грошових розрахунків бухгалтерії полягає в тому, що відпускні нараховують не тільки за робочі дні, а й за вихідні (суботи та неділі), що випадають на час відпустки. Тому свій місячний дохід можна підвищити, написавши заяву на відпустку, включаючи вихідні дні.
Гарного Вам відпочинку!
        
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар