неділя, 8 січня 2017 р.

Дитина не хоче носити окуляри…



Як переконати дитину носити окуляри, якщо погіршився зір?
 
Зір може погіршитися у будь-якому віці, й діти – не виняток. Але що робити батькам, якщо дитина не хоче носити окуляри? Це небажання може вилитися у справжній конфлікт двох поколінь і поставити під загрозу здоров'я маляти.
У дитинстві закладаються ОСНОВИ пове­дінки й звички. У дітей з ослабленим зо­ром одна з обов'язкових звичок – носіння окулярів. Не можна нехтувати приписами лікаря: окуляри допомагають зупинити по­гіршення зору й скоригувати його. І саме від батьків залежить, як швидко малюк звикне до окулярів.
В дуже ранньому віці діти досить шви­дко звикають до окулярів і сприймають ак­сесуар, як належне. Однак вже шкільному віці можуть протестувати, категорично не сприймати окуляри. Вирішити проблему можуть правильно підібрані медичні оп­рави для дітей, а також правильна батьків­ська позиція і бажання зрозуміти свою ди­тину.
ЧОМУ ДИТИНА НЕ ХОЧЕ НОСИТИ ОКУЛЯРИ
Причин такої поведінки може бути декі­лька. Щоб з'ясувати всі, поспостерігайте за дитиною.
Наприклад, дитина вдома окуляри надя­гає, а в школі відмовляється навідріз. Поговоріть з учителем, напевно, в школі малюка дражнять однолітки, і він соромиться, ходити в окулярах.
У ситуації, коли ДИТИНА не хоче носити окуляри навіть вдома, "винна" незручна оправа або дизайн окулярів, який дитині не подобається.
Якщо ви зіткнулися з тим, що малюк спершу носив окуляри, а потім став відмовлятися, варто звернутися до лікаря. Можливо, відбулися зміни зору, і тепер лі­нзи окулярів неактуальні, викликають не­зручність та псують очі.
ЯК ПРИВЧИТИ ДИТИНУ носити окуляри.
Перше, що потрібно зробити – відверто поговорити з нею, пояснити користі, носін­ня окулярів. Розкажіть дитині, що окуля­ри допоможуть їй добре бачити написане на шкільній дошці, буде легко вчитися, вона комфортно почуватиметься. Прикла­ди відомих людей і персонажів в окулярах (Гаррі Поттер, Джонні Депп) можуть мо­тивувати дитину. Подивіться разом фільм або мультик за участю героїв в окулярах, з'ясуйте, хто з вчених, винахідників, музи­кантів погано бачив, але при цьому досяг успіхів у своїй сфері.
Далеко ходити за прикладами не доведе­ться, якщо хтось у вашій родині теж но­сить окуляри. Діти із задоволенням копі­юють дорослих. Ви можете купити захисні окуляри для роботи за комп'ютером, щоб показати, як потрібно дбати про своє здо­ров'я. Окуляри можуть стати частиною іміджу дитини, вони дозволяють легко мі­няти образи та зовнішність. Нехай дитина скористається цією можливістю. Дозволь­те дитині купити оправу з цікавим дизай­ном, мати не одні, а відразу декілька оку­лярів у запасі. Дитина почуватиметься до­рослою, і по-іншому дивитиметься на но­сіння окулярів. На додаток до них купіть красивий футляр.
Пам'ятайте, що малюк потребує вашої підтримки. Не сваріть ди­тину, якщо вона відмовляється одягати окуляри. Не дозволяйте нікому з близьких насміхатися над нею в окулярах. Якщо ди­тину дражнять в школі, попросіть педаго­га провести тематичне виховне заняття. Якщо вашій дитині прописали носити оку­ляри, а вона відмовляється навідріз, пос­тарайтеся переконати її в користі й необ­хідності таких заходів. Дозвольте дитині самій вибрати оправу, яка буде їй подоба­тися. Це не просто медичний засіб, а й гар­ний аксесуар.


При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13          Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар