пʼятниця, 20 січня 2017 р.

Не платиш "мінімалки"– готуйся до штрафу!



Як же каратимуть тих підприємців, які не платитимуть своїм працівникам мінімальну зарплату в розмірі 3200 гривень?

Із 2017 року роботодавців України, які несправедливо ставляться до своїх співробітників, чекають серйозні неприємності. Влада посилила покарання за жадібність: тепер хитрому керівництву доведеться сильно розщедритися або навіть сісти у тюрму.
Що загро­жує роботодавцю, який платить зар­плату в конверті, не утримує і не пла­тить з неї податки, допускає порушен­ня трудового законодавства?
На початку грудня 2016 року Верхов­на Рада підтримала пропозиції уряду, спрямовані па виведення зарплати з "тіні". Йдеться про законопроект "Про внесення змін до деяких зако­нодавчих актів України" (№5130).
ХТО МОЖЕ ПЕРЕВІРИТИ РОБОТОДАВЦЯ І ЗАСТОСУВАТИ ДО НЬОГО САНКЦІЇ
Провести перевірку щодо дотрима­ння норм трудового законодавства, а також застосувати фінансові (штраф­ні) санкції до роботодавців, зможуть:
        інспекції з питань праці;
       органи місцевого самоврядуван­ня;
       фіскальна служба (у частині спла­ти податків).
Зазначимо, що Міністерство фінан­сів України як головний наглядач от­римає вільний і безкоштовний доступ до всіх державних реєстрів (до Єдино­го держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців з Державним реєстром реє­страції майнових прав та їхніх обме­жень, Держреєстру майнових прав на нерухомість, Держреєстру актів циві­льного стану та інших реєстрів).
Також Мінфін зможе отримати інформацію про застрахованих осіб, яка є у Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування, зокрема і персональну. Єдине обме­ження до доступу – час здійснення повноважень контролю над дотрима­нням бюджетного законодавства в частині моніторингу виплат, пов'яза­них із загальнообов'язковим соціаль­ним державним страхуванням, а та­кож при інших моніторингах.
САНКЦІЇ, ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ЗАСТОСОВАНІ ДО РОБОТОДАВЦЯ
ФІНАНСОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
Юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, згідно зі статтею 265 КЗпП не­суть фінансову відповідальність у та­ких розмірах (для розрахунку суми штрафу в гривнях беремо мінімальну зарплату, яка встановлена на 1 січня 2017 року, а саме 3200 грн.):
100 мінімальних зарплат (320 000 грн.) – недопуск державного інспек­тора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення І працівників з неоформленими трудови­ми договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати єди­ного внеску (виплата зарплати у кон­верті). Звертаємо увагу, що це новий вид відповідальності!
30 мінімальних зарплат (96 000 грн.) – за кожного працівника, щодо якою скоєно порушення:
– фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового до­говору (контракту);
– оформлення працівника на не­повний робочий час у разі фактично­го виконання роботи за повний робо­чий час, встановлений на підприємстві (тобто людина офіційно мас працю­вати 4 години, але за фактом працює: 8 годин);
– виплату заробітної плати (вина­городи) без нарахування і сплати єди­ного внеску па загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків;
– порушення встановлених термі­нів виплати заробітної плати праців­никам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць;
– виплати не в повному обсязі.
10 мінімальних зарплат (32 000 грн.) – за кожного працівника при недо­триманні мінімальних державних га­рантій в оплаті праці (наприклад, якщо не сплатите роботи у нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понаднормову роботу тощо);
З мінімальні зарплати (9 600 грн.) – немає прив'язки до кожного працівни­ка, отже, цей штраф у цілому по під­приємству:
– за порушення встановлених тер­мінів виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законо­давством про працю, більш ніж за один місяць, виплату не в повному обсязі;
– за недопуск інспекторів до пере­вірки, крім випадку, коли темою пере­вірки є не оформлення трудових дого­ворів з працівниками та виплата зар­плати у конверті (це також новий вид відповідальності!);
1 мінімальна зарплата (3200 гри.) – за порушення інших вимог трудового законодавства, крім зазначених вище. До цього виду штрафу належить і штраф за неподання або несвоєчасне подання повідомлення про прийнят­тя працівника на роботу.
        
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар