четвер, 19 січня 2017 р.

Відпустки українців – одні з найменших у Європі



Де в Європі працюють найбільше?


Часто можна почути стереотипне твердження, що, мовляв, українці надто вже багато відпочивають через різноманітні свята державного та релігійного значення.
Факти ICTVспробували з'ясувати, чи дійсно це припущення відповідає дійс­ності. Результати дослідження вияви­лися несподіваними.
Незважаючи на тенденцію до змен­шення кількості робочих годин, укра­їнці входять у трійку найбільш працьо­витих націй Європи. Для порівняння використовували дані останнього зві­ту OECD (Організація економічного співробітництва і розвитку) за 2016 рік.
Дані звіту ламають стереотипи про "трудоголіків Півночі" та "ледарів Півдня" Європи, адже найбільше на континенті минулого року працювали греки – 2042 години. Додамо водночас, що європейці в середньому працюють не так уже й багато в порівнянні з інши­ми. Наприклад, жителі Мексики – 2246, а Південної Кореї – 2113.
ХТО ВІДПОЧИВАЄ НАЙДОВШЕ У СВІТІ
Порівняли кількість дер­жавних свят в Україні та світі.
Лідером за цим показником вважа­ють Камбоджу. У цій азійській країні працівники мають 27 додаткових днів вихідних на рік, пов'язаних із держав­ними і релігійними святами. Наймен­ше пощастило норвежцям – тільки два дні. А в Японії на законодавчому рівні взагалі не передбачено можливості на­дання працівникам вихідних у зв'язку з державними святами.
У 2017 році кількість святкових днів в Україні – 11. У сусідів українців – поляків, росіян, словаків – свят біль­ше.
ВІДПУСТКИ УКРАЇНЦІВ – ОДНІ З НАЙКОРОТШИХ У ЄВРОПІ
За даними звіту Світового банку за 2016 рік, у більшості країн на законо­давчому рівні затверджено 8-годинний робочий день. Проте є винятки.
Так, 9 годин щодня працюють у Швейцарії, Норвегії та Індії. А найме­нша тривалість робочого дня – в Італії – 6,6 години, Франції – 7 і Данії – 7,4 години. Сім робочих днів на тиждень законодавством допускається у Грузії та Новій Зеландії.
Проте головна причина різної кіль­кості робочих днів у році серед країн – тривалість відпустки.
Порівнюючи тривалість щорічної відпустки у різних країнах, потрібно враховувати один важливий момент. У трудових законодавствах багатьох дер­жав тривалість відпустки вказано не в календарних, а в робочих днях, тобто не враховано вихідних. Нап­риклад, в Україні законодавством гарантована щорічна обов'язкова відпустка тривалістю 24 календарні дні або 18 робочих.
Найтриваліші відпустки у світі – у французів та фіннів (30 робочих днів). Найменші – в азійських дер­жавах, зокрема, у Південній Кореї річна відпустка, як правило, не пе­ревищує трьох днів, у Китаї та на Філіппінах – 5, у Таїланді – 6.
В африканській країні Сомалі за­стосовують цікавий принцип нараху­вання днів відпустки: якщо твій стаж роботи більш як один рік. відпустка становить 15 днів; працюєш на під­приємство більш як 5 років – відпо­чиваєш 75 днів, а якщо ти віддав ком­панії більш як 10 років свого життя – держава гарантує тобі право піти у від­пустку на 150 днів.
Зазначимо, що тривалість щорічної оплачуваної відпустки в Україні мен­ша, ніж у середньому в країнах ЄС. У Великобританії – 28 робочих днів, в Австрії, Фінляндії, Швеції, Данії, Люксембурзі – 25.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар